Плаващ кран ще прехвърли товара на кораба „Вера Су“ на друг съд

Днес започва операцията по прехвърлянето на товара от заседналия край Камен бряг кораб. Плаващ кран ще прехвърли товара на кораба „Вера Су“ – азотни торове – на друг плавателен съд. След това „Вера Су“ ще бъде провлачен до най-близкото пристанище, съобщава БНТ.

По план, ако времето позволява, разтоварването на заседналия кораб трябва да започне тази сутрин. След огледа на морското дъно е определен път, по който кранът да стигне до плавателния съд и да започне акцията.

Товарът е в насипно състояние, което ще улесни неговото пренасяне, смятат експертите. Заседналият кораб трябва да бъде освободен поне от половината си товар, за да може да се отдели от скалите и да бъде изтеглен по-лесно.

Очаква се акцията да продължи най-малко 2-3 дни при благоприятни условия. Разходите по операцията ще бъдат поети от корабособственика и застрахователната компания.

Опасност от екологична катастрофа няма. Целостта на хамбарите и цистерните с гориво не е нарушена. Дори и да попадне в морската вода, азотният тор не е опасен.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Оставете коментар