Лиляна Павлова във Варна: Тази зима ще ни излезе по-скъпо! Трябва да има и глоби за фирмите

Зимното поддържане на пътищата тази година ще излезе по-скъпо, отколкото през предишните, заяви във Варна регионалният министър в оставка Лиляна Павлова. Тя даде пример с това, че на някои места в страната фирмите са останали без сол, защото цялата налична е изразходвана в рамките на по-малко от месец.

Павлова беше категорична, че ще има фирми за зимна поддръжка, които ще понесат тежки санкции и глоби за несправяне с работата си. Едно от тях ще е дружеството, което не е почистило достатъчно магистрала „Марица“ в участъка около Харманли.

Министърът в оставка назова поименно и фирмата „Пътища и мостове“, която има договор с пет общини във Варненска област, но се оказало, че разполага само с един роторен снегорин. Павлова беше категорична, че дружеството не се е справило и ако не е била помощта на Военноморските сили и Министерството на отбраната, общините са щели да останат блокирани.

В момента във Варненска област зимна криза има само в селата Голица и Булаир в община Долни Чифлик. 600 човека там нямат път, но имат храна и вода, увери Лиляна Павлова. Тя допълни, че най-тежката обстановка в страната остава в Бургаска област в участъка Карнобат – Айтос, но и там пътищата се разчистват. Министърът в оставка допълни, че се разчита на прогнозата за събота и неделя, че не се очакват нови валежи, макар да има застудяване. Специалистите на БАН обаче прогнозират завръщане на сега още следващия вторник. Павлова допълни, че нередности в зимното поддържане има както при участъците, за които отговаря държавата, така и за тези, за които са сключени договори от общините. Много е вероятно след края на сезона да се направят нови конкурси за обществени поръчки на местата, където е имало техника, декларирана от фирмите само на хартия или машини, които са се оказали неизправни.

Източник: Петел

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

1 × 2 =