Варненските рибари се радват на добър улов

Рибарите във Варна се радват на добър улов през последните дни, съобщава БНТ. По това време на годината мрежите им са пълни преди всичко с лефер и чернокоп. Има и скорпид, една от най-вкусните риби, но с отровни шипове.

Тодор Тодоров е рибар от 20 години. Казва, че през последните дни мрежите му са пълни с риба. Това не е типично за средата на септември, когато времето все още е топло.

Към края на септември, когато малко водата поизстине, тогава започва леферът и докъм края на ноември месец. Лефер хващаме, после карагьозът почва, зимата хващаме кефал, всяка риба си има сезон. Тези хищните риби, които хващаме, като лефера, те вървят с ема, по-дребната риба, а по-дребната риба слиза по към брега тук при нас при малко по-студена вода, обяснява рибарят.

Всяка сутрин Тодор влиза в морето с 22-годишния си син. Вече пет години Антонио помага на баща си в занаята.

Пълно удоволствие ми доставя да съм там, много спокойно се чувствам като вляза, като видя морето. Хубава професия е, ако си отдаден на нея, ако работиш непрекъснато и не се отказваш. Най-трудно ми е, че някой ден има и един ден храни цяла година. След това обаче 10 дена може да няма абсолютно нищо. Последните дни беше добре, доста добре, днес малко по-слабо, но и такива дни трябва да има, казва Антонио.

Всеки ден е различен – един ден има, един ден няма, така е в рибарството. Днес уловът беше малко по-слаб, за съжаление. Предните 2 – 3 дни беше добър уловът, имаше доста риба, допълва баща му.

В мрежите на другите рибари в Аспарухово се е хванал основно скорпид. Рибата е сред най-вкусните в Черно море, но не е популярна, защото шиповете ѝ са отровни.

Тази година рибарите са доволни от изкупните цени на рибата. Уловът им бързо се разпродава, като клиенти са им преди всичко собственици на ресторанти и крайбрежните капанчета.

Когато има много риба и другите рибари хващат много, естествено цената малко пада, обаче доволни сме. Трябва да си постоянен, повечко работа, долу горе справяме се, казва Тодор.

И макар да се препитават с улов на риба, тя не присъства в менюто на Тодор и Антонио.

Може би, защото много риба е минала през мен. Иначе леферът и калканът са най-хубавите риби… А нашата риба в Черно море има много хубави вкусови качества, защото морето ни е малко солено. Поради тази причина рибата трупа мазнини и е много вкусна, обяснява рибарят.

Както във всеки занаят, така и риболовът има своите тънкости и неприятни моменти.

Мия си ръцете, защото медузите в мрежите постоянно се заплитат и трябва да се хвърлят, защото после много трудно се махат и парят целите ръце, някой път и в очите могат да те опръскат, казва Антонио.

Опитните рибари казват, че ако в началото на септември уловът е добър, мрежите им ще бъдат пълни чак до късна есен.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Оставете коментар