Студът прибра цветарите (снимки)

Студеното време и приключилите януарски имени дни са причина повечето цветарски павилиони във Варна да останат затворени. Руми е наемател на павилион за цветя до катедралния храм „Свето Успение Богородично“. Нейното и само още няколко цветарски магазинчета светят в днешния ден. Казвам светят, защото денят е един от захлюпените януарски отрязъци със слаба светлина. Не се забелязва нито един купувач на цветя. Дамата споделя, че е в бранша отскоро, но от колегите си, които се занимават с цветарски бизнес от 20 години знае, че с всяка година купуването на цветя по поводи става все по-слабо. А без поводи – почти липсва.

 

Имените дни през първия месец от годината не са довели до повишен интерес и продажби. Цветарите се уповават на надеждата, че около 8 март, абитуриентските балове и 1-ия учебен ден ще има раздвижване. За някои търговци тези няколко дни в годината са почти спасяващи за бизнеса им. Ако преди години е имало епизодични жестове на влюбени мъже, които са купували огромни количества рози за любимите си, то сега подобни помпозни покупки почти липсват. Няма ги спонтанните поръчки за 101, 151 или 300 рози, опаковани в огромни букети, каквито са се появявали понякога от влюбени господа. Цветя се купуват, но по-скоро като символичен жест, в малки букетчета. Вкусове и начини на опаковане има всякакви. Руми предпочита по-семплата намеса на амбалаж, за сметка на естествените цветя и аранжиращи тревички. Споделя, че има колежки, които залагат на големината на букетите с много амбалаж, пластмаси, треви, пандели и храсти, в които има по 3 или 5 цветя.

 

Относно подмяната на павилионите с нови, която се осъществи през лятото на миналата година, търговците в отворилите павилиони са единодушни, че това е оскъпило двойно наема им като е отнело част от реалната площ, с която  разполагат. Отоплението на цветята и работещите хора е все така трудно. Включват се печки-духалки и котлони, които само смекчават мразовития въздух. Предприемчиви търговци са направили снежен човек пред павилиона си – вероятно за да се порадват на снега отблизо, а и за да привлекат купувачи.

 

Цветарите над градинката до Севастопол също бяха единици днес. Повечето търговци са предпочели да си останат на топло у дома.

Източник: Черно море

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

20 − 13 =