Във Варна дървата за огрев свършват

Дървата за огрев в страната почти свършиха. Много населени места са останали без дървесина – Стара Загора, Ямбол, Казанлък, Варна, Бургас, Хасково, Дупница, Благоевград. Хората, които традиционно се отопляват на дърва, си осигуряват необходимите количества още през лятото. Не всички обаче са успели да се запасят за цялата зима и затова в момента се получава бум в продажбите и липса на количества.

 

В Благоевградско складовете са почти празни. Това съобщи пред „Агрозона“ Георги Пандев, собственик на фирма за дърва за огрев от Благоевград. „Няма как в това време да се влезе в гората и да се добива. Никой не се заема с това, а и то е почти невъзможно. Дърва има, но не могат да се транспортират до населените места“, коментира Пандев. Въпреки малките количества в Благоевградско някои от складовете все още извършват продажби. Това обаче няма да е за дълго, защото продадат ли бройките няма да има повече материал.„На този етап цените няма да се променят. Средно кубика върви около 60-70 лв. и почти никъде не се наблюдава тенденция за увеличение в стойността. Ако проблемът с добивите се запази до март месец тогава вече ще има поскъпвания и те ще са значителни“, допълни Георги Пандев.„Всички чакат да омекне времето и да се разтопи снега, за да могат да влязат в горите и да напълнят складовете с нови количества дърва“.

 

Проблемът с дървата е сериозен. Скоро ще бъдат продадени и последните останали количества, а нови няма. Това каза пред нас Антоанета Димитрова от старозагорска фирма за продажба на дървесина. „Проблемът в цялата страна е един и същ, в горите снегът стига до метър и повече и няма как да се добива материал“, коментира Димитрова. В момента в града се извива голяма снежна виелица и доставките ще бъдат затруднени. „Все по- често хората идват сами да си товарят дървата. Имаме обещания за нови доставки скоро, но те са под съмнение“.

 

„В момента цената се запазва 70 лв. за кубик, но очакваме поскъпване. Много е лошо времето и липсата ще вдигне стойностите“.„Все по-често се търсят брикети, газ, но хората продължават интензивно да разчитат на дървесината, постоянно имаме обаждания. Съвсем скоро може да се изправим пред сериозен недостиг и ще трябва да се търсят други източници за топлина“, заключи Димитрова.

Изтчник: agrozona.bg

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

4 × four =