Със 163 месечни заплати купуваме жилище във Варна

Най-много средни работни заплати за закупуване на жилище са необходими във Варна – близо 163 месечни или 14 годишни брутни заплати.

 

Използваните данни са към второто тримесечие на 2016 г. и са част от изследване на НСИ и infograf.bg, в което са включени само шестте града в страната с най-многобройно население (към 31.12.2015 г. това са: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора). За целите на сравнението използвано хипотетично жилище от 100 кв.м, като в изчисленията не са включени имоти ново строителство.

 

В най-големите градове цената на жилищата, измерена в брой брутни заплати, значително превишава тази в останалите населени места в страната. Средният брой заплати, нужен за закупуването на жилище, за страната е 100 месечни (около 8 годишни) брутни заплати.

 

Като се вземе предвид размера на средната брутна заплата в столицата и Пловдив, относителните цени на жилищата са приблизително еднакви – 138 брутни заплати за София и 137 за Пловдив.

 

Най-малко на брой работни заплати са необходими за закупуване на жилище в Стара Загора – 111 месечни или близо 9 годишни брутни заплати.

 

От разгледаните градове индексът на цените на жилищата се повишава навсякъде освен в Русе и в Бургас.

Източник: Черно море

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

19 − 8 =