Огнища на Covid-19 във варненско училище

Петима преподаватели от Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии „Д. И. Менделеев“ във Варна и един служител по поддръжка са дали положителни проби за Covid-19 в периода 2 – 8 септември.

Това съобщи на брифинг директорът на Регионалната здравна инспекция в морската столица д-р Дочка Михайлова, предаде репортер на Moreto.net.

Епидемиологично свързани случаи има и на два кораба. Единият, намиращ се на ремонт в КРЗ „Одесос“ и плаващ под малтийски флаг, а другият – намиращ на рейд и пътуващ под флага на остров Ман.

На първия кораб от 19 души екипаж са заболели трима. Той е постъпил за ремонт на 16 август, а на 25-и екипажът е бил сменен.

На втория кораб има заразени 14 от общо 20 души екипаж. Той също е бил на ремонт в КРЗ „Одесос“, но до 22 август, след което излиза на рейд.

С предписания на РЗИ положителните лица и техните контактни са поставени в изолация на борда, а от вчера са преместени в хотели в Албена и Златни пясъци. Плавателните съдове са дезинфекцирани.

По информация на техническия директор в кораборемонтния завод няма заболели или положителни за COVID-19 работници.

Останалите институции, ангажирани в граничния контрол на пристанищата на Варна, са уведомени за взетите мерки чрез вписване в Информационната система за електронен документооборот на корабите, а ГКПП – Варна и корабния агент – и по телефона.

Към 9 септември 14-дневната заболеваемост в област Варна е 379,9 на 100 000 население.

862 са положителните лица с Covid-19 във Варна и областта за изминалата седмица.

21 души са загубили битката със заболяване за посочения период. През последното денонощие са починали петима души с коронавирус – трима мъже и две жени, всички с придружаващи заболявания. Общият брой на починалите във Варна и областта от началото на пандемията достигна 1343.

За изминалата седмица са регистрирани 12 случая на заразени медици, от тях петима са лекари, четирима са специалисти по здравни грижи, а трима са друг медицински персонал.

Към 09.00 ч. тази сутрин заетите легла в лечебните заведения са били 303, а свободните – 189.

източник: Moreto.net

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

twenty − one =