Начало » Общност » Варненец отнесе 1000 лв. глоба за използване на фалшива здравна книжка

Варненец отнесе 1000 лв. глоба за използване на фалшива здравна книжка

За съзнателно ползване на неистинска лична здравна книжка, Районен съд-Варна наложи 1000 лева глоба на 26-годишен жител на морската столица.

През лятото на 2016 г. подсъдимият си намерил работа в сферата на търговията с храни. Задължително изискване за назначаването му било преминаването на набор от медицински прегледи и изследвания, резултатите от които трябвало да бъдат вписани в личната му здравна книжка. Вместо да се яви на прегледи, той се снабдил срещу заплащане с такава книжка, която на 27 юни 2016 г. представил за заверка в РЗИ. В хода на извършена проверка се установява, че подсъдимият съзнателно се е ползвал от неистински частен документ – лична здравна книжка, издадена на негово име и съдържаща заверки от медицински специалисти на различни диагностично консултативни центрове и лаборатории, за да докаже че е клинично здрав и има право да работи в тази сфера. За самото съставяне на неистинския частен документ от подсъдимия не може да се търси наказателна отговорност.

Варненският районен съд призна за виновен 26-годишния мъж. Той е неосъждан. По внесено от прокуратурата постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност, му бе наложено административно наказание – глоба в размер на 1000 лв. Разноските по делото също се възлагат на подсъдимия.

Решението на Районния съд подлежи на обжалване в 15 дневен срок.

 
banner
banner
BudnaVarna.com