Начало » Интересно » Международен ден на бирата

Международен ден на бирата

Днес тези, които обичат златното питие, наречено бира, празнуват, защото днес е Международния ден на бирата.

Денят се отбелязва през първия петък на август.

С всяка изминала година почитателите на пенливата течност организират все повече събития, с които да отпразнуват този ден. Светът рядко се обединява около нещо, но пиенето на златната бира е едно от нещата, за които човек доказано прави откачени лудории, за да се докопа до поредната бутилка бира.

На тази дата по целия свят ще се състоят стотици малки и големи бирени партита и всички да се насладят и оценят тази пенлива и така разхлаждаща в жегата напитка!

Основан е през 2007 от Джеси Авшаломов, Еван Хамилтън, Аарон Араки, Ричард Хернандез, Тейлър Бъртън и Риланд Хейл. Целта е светът да празнува заедно в името на бирата. Празникът влиза в топ 6 на най-търсените в Google. 

Избран е месец август, заради топлото си и подходящо време. Тя може да ни донесе прохлада, може да снабди организма с необходимите соли и витамини. През лятото най-продавана е светлата бира, а през зимата – тъмната. Пивото е натурален продукт. 92 процента от съдържанието й е вода, при производството й се използва още малц, хмел и етилов алкохол. Напълно погрешно е да се смята, че съдържа и спирт.

Бирата, известна и като пиво, е третата по известност напитка след водата и чая. Тя се слави още като най-консумираното и най-древното алкохолно питие. 

Сведения за нейното производство и консумация има в писмени документи от 9-о хилядолетие пр. Хр., намерени в Древен Египет и Месопотамия, а химически анализ на находки от Годин тепе в Иран доказва употребата на тази напитка от средата на 4-о хилядолетие пр. Хр. 

Правенето на бира в такъв ранен исторически етап не би трябвало да ни учудва, нито пък нейното разпространение, защото тя се прави от ферментация на нишесте, получавано от зърнени култури, каквито се отглеждат навсякъде по света.

За първи път у нас не се отчита спад в потреблението. Най-много бира у нас е изпита през 2007 и 2008 година – около 74 литра на глава от населението, а през миналата това количество е 67 литра. България може да не е в официалния списък на празнуващите, но това не ни пречи да спретнем едно малко парти с приятели на 5-ти август и да знаем, че това е заради международния ден на бирата!

Ода за Бирата

Налейте ми чаша пенлива

от пиво старо, загорско,

и капка недейте разлива

ухание живо и морско.

Полека халби пълнете,

доливайте щом попривърши,

гордо снага изправете

и дръжте докато се скърши.

Кехлибар разтопен и във чаша

с пяна на перести вълни,

продайте и къщата ваша

па пийте докато се стъмни.

Рапсодия в мажор и с картофки,

а край морето пенливо – и с цаца,

принцеса със хмелни пантофки

е всяка препълнена каса…

На цвят, като залез вълшебен,

възпята във толкоз молитви,

нека чепа да мушна обемен

пък да пия додето залитна.

Източник: moreto.net

 
banner
banner
BudnaVarna.com