Истории от Варна: „Открий колелото“ с Тео – мечтател на велосипед

Теодоси Бялков е мечтател на велосипед. Живее и работи във Варна, женен с две момчета. Мечтае за по-добър живот за всички нас.

Мечтата му е на път да се сбъдне, защото е и финалист в конкурс за дигитални иновации с проекта си „Открий колелото“. За Варна и велосипедите, за създаването на информационна инфраструктура, чрез която лесно да вземем велосипед или да отдадем своя под наем. За мечтите, за промените, които повече не могат да чакат. За по-чист въздух, за по-щастливото ни аз на велосипед. Разговаряме с Тео.

– Тео, разкажи ни как ти хрумна проекта „Открий Колелото“. Как реши, че подобна идея е нужна на Варна?

– Тя е съвкупност от мисли и идеи, които са се въртели в главата ми. От една страна, желанието ми да живеем в градове, в които има по-малко шум, по-малко стрес, повече движение, повече усмивки – аз все си мисля, че това е постижимо, ако караш повече велосипед. От друга страна, изкристализирането на проекта в главата ми се провокира от конкретния конкурс, реших да се възползвам от финансовата възможност, това би било добро начало.

Защо е нужно ли? За Варна е изключително важно да сведем задръствания, шум и мръсен въздух до минимум. Това може да се постигне, когато повече хора оставят автомобила за малко и се качат на велосипед. Той е чудесен начин за придвижване в градска среда и аз го практикувам вече години наред. Варна има мек климат и това предразполага за каране на колело почти през цялата година. Може би съвсем малко са дните през зимата, когато не е благоприятно.

– Достатъчно ли използват хората велосипеди според теб?

Винаги може да се желае повече, но забелязвам, че все повече хора карат велосипеди. Велоалеите, колкото и да имаме забележки към тях, ускориха този процес. В последните 1-2 години тротинетките също набират скорост като начин на придвижване в градска среда. Има положителна тенденция, която трябва да бъде още по-бърза и радикална, защото промените в климата не ни дават възможност да умуваме още стотици години. Ако искаме да променим нещо, е добре да го направим тук и сега. Всеки да разбере, че има отговорност и ако може да използва по-малко ресурси и енергия, да го направи. Категорично карането на колело е възможно най – енергоефективният начин за придвижване на човешкото тяло от точка А до точка Б. Пет пъти по-енергоефективен, отколкото ходенето пеша. Естествено автомобилите не могат да бъдат избегнати, ние ще използваме техния капацитет, но е необходимо просто това да се случва по рядко.

Какво следва от тук нататък?

Идеята „Открий колелото“, която благодарение на гласовете на публиката, ясно подсказа, че голяма част от обществото я подкрепя, трябва да бъде подкрепена и от журито. В момента обмислям едноминутно видео, какъвто е регламента, което ще бъде изпратено до тях. В него ще представя идеята за това какви са ползите и защо трябва отново да открием колелото.

Какво следва за да се реализира тази идея?

Мечтите ми са смели! Разбира се финансовата част на нещата не е за пренебрегване. Независимо дали ще получа и награда от журито, с която да започна проекта, не мисля да се откажа. Голяма част от хората с наистина прегръщат лично идеята ми и това ме вдъхновява още повече да я осъществя докрай. Мечтая скоро българските градове да заприличат на Копенхаген, Амстердам, Берлин по брой велосипеди, които се движат по улиците. Очаквам да разберем, че това е един прекрасен начин за придвижване в града, начин, който ни дава повече здраве, повече чист въздух, настроение. И решава много проблеми на обществото. Да, вероятно и ще създаде други нови, но това ще е нещо за което да мислим.

Чрез вас искам да обърна внимание на всички хора във Варна и страната за това да изкарат велосипедите си от мази и тавани, да избършат праха от тях и да започнат да ги използват по-активно.

„Открий колелото“ определено ще съдейства за това. Проектът ще създаде една по-завършена структура за споделяне на велосипеди, за лесното им наемане и за тяхната по-масова употреба.

Идеята „Открий колелото“ е приложима далеч не само във Варна. Смятам, че тя може да промени условията и начина ни живот, на придвижване във всички големи градове. Далеч не ми се иска да се ограничаваме само до тези, които имат проблем с транспорта. Далеч по-удобно ще е за всички, ако тръгваш от Варна за Трявна да не натоварваш колелета за цялото семейство. Това ще е постижимо с приложението, защото ще знаеш къде в Трявна на 4-5 места те очакват колелета, които ти може да караш, естествено срещу заплащане. По подобен начин, ако си свикнал да караш постоянно колело в София, защо пък, когато дойдеш във Варна да не избереш отново този начин на придвижване. Ако в момента това ти се случи, почти няма място откъдето да наемеш велосипед.

Сега си представете! След 6 месеца слизаш на гарата във Варна и си погледнеш приложението „Открий колелото“, а в него виждаш поне 50 велосипеда, които са на 5 минути от теб и те очакват. Това е.

Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!