Първият в Североизточна България кучемат е в Белослав

Първият по рода си „кучемат” беше монтиран в Белослав в началото на тази седмица. Съоръжението представлява вендинг машина, която съчетава в себе си грижата за животните и разделното събиране на боклук. Тя се намира на входа на площадката за свободно разхождане на домашни любимци на Крайезерната алея в града. 

В корпуса на машината има два отвора – за изхвърляне на ненужната вода от пластмасова бутилка и още един за изхвърляне на самата бутилка. Изхвърлената в машината вода изтича към обособено в долната част канче, от което животните могат да пият. А когато изхвърлите самата бутилка, машината пуска еднократна доза кучешка храна.

От задната страна на кучемата има контейнер за изхвърлените пластмасови бутилки, които ще се предават за рециклиране.  Машината е и енергийно ефективна и се зарежда от слънчеви панели. 

Според кмета на Община Белослав Деян Иванов гражданите приветстват новата придобивка. Той поясни, че машината е предназначена както за домашни кучета, така и за бездомни. 

„Площадката е отворена денонощно. Осигурили сме и видеонаблюдение“, каза кмета и призова гражданите да пазят новата машина.

Средставата за кучемата са осигурени изцяло от дарения. Обмисля се монтирането и на подобни машини и на други места в града.

Източник: БНР

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!