Варненските митничари пъхали мръсните пачки в микровълнови, жабки и детски играчки (снимки и видео)

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения срещу шестима от 25-те митничари, които бяха арестувани вчера във Варна. Това обяви нейния ръководител Иван Гешев. Митничарите бяха задържани при спецоперация на ГДБОП на пункта Варна-Запад заради взимане на подкуп. 700 хиляди лева, за които се подозира, че са от подкупи са били открити у домовете на задържаните митничари и служебните помещения на митницата.

От МВР разпространиха снимки, от които се вижда, че парите са били крити на различни места – по жабките на колите, в играчките на митничарските децата, куфари и микровълнови печки.

Според събраните до момента данни, спедиторите са събирали сумите за митническите служители  – в рамките на около 1500 лв. на контейнер за бързо обработване на документите и освобождаване на товарите.

Чрез корупционната практика обаче спедиторските фирми са избягвали престоя, свързан с големи такси, както и извършването на  евентуална митническа проверка, при която се плащат допълнителни суми – за  разтоварване и товарене на стоката.


„Първо искам да направя уговорката, че ситуацията е динамична и в момента колегите от Специализираната прокуратура и ГДБОП продължават да провеждат действия по разследването в град Варна, така че това е променяща се информация“, каза Гешев.
Един от задържаните е пуснат под гаранция срещу 5 хиляди лева

Петима други са с 72-часово задържане до довеждането им пред Специализирания наказателен съд. Гешев уточни, че става въпрос за началника на пункта „Варна – Запад“ и четирите началници смени на този пункт.

Митничарите били следени четири месеца заради сигнали, че искат подкупи

По случая сме използвали пълния набор от специални разузнавателни средства, заяви директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. По думите му групата е действала изключително конспиративно, разбирали са се чрез кодове като се срещали само веднъж месечно за да се отчитат за получените суми.

„Членовете на тази група, имам предвид митничарите, които днес са уличени, се държаха изключително нагло и безпардонно, което означава, че тези престъпления са ги вършили от доста време“, посочи Спиридонов.

Служителите се събирали в дома на ръководителите, където всеки се отчитал като записвал на листче приходите си.

„Според нас са парите са послужили и са предназначени за предаване или част от тях са предадени за възнаграждение за корупционно извършената услуга“, коментира шефът на спецпрокуратурата.

 

 Източник: Петел
СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

eleven − 5 =