Митничарите от Варна с месечна такса “експрес” от 45 000 лв.

До 45 000 лв. месечно са вземали митничарите на “Варна-запад” от такса “експрес”, с която рекетирали вносители от Китай и Япония. Ако фирмите не я платят, контейнерите им се бавели на пристанището и компаниите губели по 150 евро на ден, съобщава „24 часа“.

Получавали и “бонус” – проверка, при която товаренето и разтоварването са за сметка на фирмата. При нея се случвало дори да бъде унищожена част от стоката, съобщи вчера в спецсъда прокурор Милко Първанов. Той настоя за постоянен арест на началника на пункта Деян Йорданов и шефовете на смени Ивайло Арнаудов, Любомир Киров, Анна Борисова и Галин Русев.

Таксата зависела от големината на контейнера и стоката. Тарифите започвали от 50 до 600 лв. и нагоре за контейнер, каза още обвинителят. У част от арестуваните имало списъци на фирмите и сумите, които трябва да бъдат взети. В спецсъда стана ясно, че ключова роля за хода на делото ще имат показанията на спедитора Георги Табаков, в чийто дом е намерено куфарче с 600 000 лв.

Той е разказал пред съдия за схемите за изнудване. Табаков също е сред обвиняемите, но е пуснат срещу 5000 лв. Деян Йорданов се защити, подчертавайки, че с този спедитор всеки ден служителите на митницата влизали в пререкания. Според Йорданов той декларирал стоките на по-ниски цени, които впоследствие били оспорвани, и допусна, че Табаков си отмъщава.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

thirteen + thirteen =