Начало » Общност » Предлагат моряк герой за почетен гражданин на Варна

Предлагат моряк герой за почетен гражданин на Варна

В Община Варна е постъпило предложение Едуард Тавитян да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Варна“.

Тавитян е варненец, който близо 20 години живее в Канада. Завършил е Техническия университет в родния си град. Плавал е като механик в различни наши и чужди компании.

Миналата година Едуард Тавитян получи годишната награда на Международната морска организация за изключителна смелост. Той бе номиниран от българското правителство във връзка със забележителната отдаденост и професионализъм при спасяването на човешки живот. 

На 9 октомври 2019 г. Едуард Тавитян, инженер на борда на ферибот, се хвърля в бурните води на океана, за да спаси паднал зад борда пасажер. Спасителната акция варненецът извърши с риск за собствения си живот.

Публичното обсъждане на предложението ще се проведе на 28 юли от 17.00 ч. в зала „Пленарна“ на общината. 

За почетни граждани на Варна по-рано този месец бяха предложени началникът на Висшето военноморско училище Боян Медникаров и художникът Георги Лечев. 

Почетен гражданин на Варна е най-високото признание на обществеността на града за изключителен принос и заслуги за развитието на общината и за принос в националната култура. По традиция се връчва в Деня на Варна -15 август. 

Източник: dnews.bg

 
banner
banner
BudnaVarna.com