Приемат стари книги в 7 варненски книжарници

7 книжарници във Варна стават пунктове за даряване на стари книги. Инициативата е част от проекта „Зелено знание”, чиято основна цел е предотвратяване на образуването на битови отпадъци от домакинствата, повторната употреба и рециклирането на старите книги.

В рамките на инициативата ще бъде изградена мрежа от книжарници в цялата страна, в които хората да могат да даряват своите стари и непотребни книги. Целта на организаторите е да бъдат приобщени общо 50 търговски обекта. Това каза за „Радио Варна” ръководителят на проекта „Зелено знание” Диана Сивинова.

„Целта ни е да съберем 50 хиляди стари книги или общо 10 тона. Искаме те отново да влязат в употреба и да се четат, а не да стоят изоставени в мазета и тавани или да бъдат изхвърлени в природата, по сметища и бунища“, поясни Сивинова.

Събраните книги ще бъдат дарени на читалища, училищни и университетски библиотеки, социални домове, домове за стари хора или клубове по интереси. Книгите с неактуална литература или в лошо състояние, ще бъдат предадени за рециклиране.

Създадена е и онлайн платформа – www.zelenoznanie.com. Там хората ще намерят пълна информация за кампанията, както и интерактивна карта, чрез която всеки който желае да дари стара книга или книги, да види къде се намират пунктовете.

„В платформата има специален бутон, чрез който различните институции могат да се регистрират и да заявят книгите, от които се нуждаят“, каза още Диана Сивинова.

Вече има интерес от читалищата, както и от едно детско болнично отделение.

Според Нели Узунова, представител на една от големите вериги книжарници в страната, кампанията ще спомогне за увеличаване на броя на четящите деца и обогатяване на фондовете на читалища и библиотеки.

Освен Варна, кампанията обхваща още 6 града в страната – София, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Габрово и Плевен. От пунктовете в София и Велико Търново вече има събрани около 6 хиляди книги.

Инициативата ще продължи до 31 август.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

five × 1 =