Начало » Полезно » Как да разпознаем „Делта“ варианта и какви са симптомите му?

Как да разпознаем „Делта“ варианта и какви са симптомите му?

Около 1 на 1000 души може да се разболее от същия или друг вариант, ако вече е изкарал коронавируса

Водещите симптоми при „Делта“ варианта на коронавируса са хремата и кашлицата.Д-р Георги Миндов вече има няколко пациенти, за които е имал съмнение, че са заразени с „Делта варианта“ на коронавируса. „Това, което аз наблюдавам в моята практика, са семейните огнища вкъщи, тоест няколко човека в близък контакт в колективи или в дома се заразяват“, казва д-р Миндов пред bTV.

Според последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести около 70% от секвенираните проби със специален уред, са на „Алфа“ варианта, а близо 30 – на „Делта“.

По думите на доц. д-р Любомира Николаева-Гломб процентът тепърва ще расте. „Мисля, че до около месец може би ще стане доминиращ“, каза завеждащата отдел “Вирусология“ в НЦЗПБ.

Водещите симптоми при „Делта“ варианта са хремата и кашлицата.

Клиницистите споделят, че сега загубата на обоняние е доста по-рядко срещан симптом, отколкото хремата.

В страните, където имат повече от 50-60-70% ваксинирано население заболяемостта се измества към по-младите, защото те не бяха до скоро в приоритетните групи за ваксиниране“, казва още доц. Гломб.

По думите й само около един на хиляда души може да се разболе от същия или друг вариант, ако вече е изкарал коронавируса.

Източник: БТВ

 
banner
banner
BudnaVarna.com