Начало » Политика » Радев: Оставката на Гешев ще бъде в полза на гражданското общество и на страната ни

Радев: Оставката на Гешев ще бъде в полза на гражданското общество и на страната ни

„Моята оценка за действията на главния прокурор съм я дал още миналата година. Очаквано, неговата оставка ще бъде в полза на гражданското общество и на страната ни“. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по време на посещение във Варна.

„Това оглушително мълчание за вихрещата се корупция на най-високи места във властта на държавата, знаковите корупционни скандали, които обиколиха всички световни медии и дълбоко дискредитираха страната, оглушителното мълчание за харчене на тъмно на милиарди публични средства, докато в същото време прокуратурата агресивно клеветеше неудобните на властта“, допълни Радев.

По думите му искът за прекратяване на правомощията като главен прокурор на Иван Гешев е закономерен резултат от всичко случило се до момента.

Относно създаването на нов кабинет, държавният глава заяви, че съставянето на успешен кабинет, който да се ползва с доверието на хората, „изисква отговорност и усилена работа, откритост и конструктивен диалог“. „Изисква почтеност и ясни морални принципи, затова обществото ни очаква от партиите, които се обявиха срещу този порочен управленски модел, да представят ясна алтернатива и конкретни решения, а не оправдания“, подчерта Радев.

Президентът коментира и протестите на медиците от „Пирогов“, като посочи, че „дължим признание на нашите лекари и медицински работници за това, че за пореден път показаха, че и в най-тежките моменти здравето и живота на българските граждани са тяхна неотменна кауза“.

По думите му им дължим „един справедлив и ефективен здравен модел, който да гарантира добри условия на труд и заплащане, но да гарантира и правата на пациентите“.

„Това, което се случва в „Пирогов“ е показателно за системен проблем в нашето здравеопазване, който води до това да се превръща в бизнес и който опорочава на отношенията лекар-пациент. И това трябва да бъде приоритет на партиите, които трябва да сформират правителство“, категоричен е Радев.

Източник: dariknews.bg

 
banner
banner
BudnaVarna.com