Законът не позволява да се построи небостъргача Astral Tower във Варна

Действащото законодателство не позволява да бъде реализиран проектът за 41-етажен небостъргач на кръстовището на булевард „Цар Освободител” и улица „Битоля” във Варна. Това заяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик главният архитект на общината Виктор Бузев по повод внесеното в РИОСВ инвестиционно предложение от дружеството „Джемини 31” ЕАД.

„Не знам защо собствениците са обявили инвестиционното предложение. Няма как да се случи такава сграда на такова място. Коефициентът за интензивност за обществено обслужващи обекти е 3 – площта на имота, умножена по 3 – това е разгънатата застроена площ, която е допустима. Това, което виждам на картинките, е, че обемът надхвърля неколкократно този коефициент”.

По думите на Бузев, за да започне строежът на тази сграда, трябва да се промени законът за градоустройството. „Дъщеря ми също рисува небостъргачи за удоволствие, но това не означава, че ще бъдат построени”, добави той в коментар.

Засега няма направено проучване дали небостъргачът ще засенчва околните сгради. Бузев заяви, че „съжалява много” купувачите на имоти в бъдещата сграда. В нея не може да има жилища, защото тя е с обществено предназначение, каза още главният архитект.

Досега той не се е срещал с инвеститорите. 

Небостъргачът Astral Tower ще се намира на кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и ул. „Битоля“, до МБАЛ „Св. Анна“.

Според проекта сградата ще се състои от три обема – 10-етажен с височина 37 м, 4-етажен с височина 20 м и и 41-етажен с височина 137 м.

Проектът е дело на арх. Светослав Станиславов и неговия екип от архитектурно студио STARH.

Възложител е „Джемини 31“ ЕАД. Според Търговския регистър едноличен собственик на капитала е Пламен Бонев, а седалището на фирмата е в Радомир.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!