Начало » Общност » Отлив на желаещи да работят в туризма

Отлив на желаещи да работят в туризма

В националната карта за висшето образование туризмът е определен като неперспективен сектор с намаляване на приема и ограничаване на държавната субсидия, алармира председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров.

„Това е безумие за район като Варна. Спирайки желаещи да се учат, ние погребваме един бранш“, коментира той пред БНР.

В момента туристическият бранш се сблъсква и с друг проблем – това е отливът на желаещи да работят, което според Димитров е свързано с отлива на желаещи да учат.

„Когато се възстанови бизнесът след 2 години ударно, ще се отвори такава голяма дупка, която няма да можем да запълним. Туризмът ще се възстанови, той е еластичен. Но тогава няма да има управители, няма да има сервитьори, няма да има бармани“, предупреди той.

Туристическият бранш във Варна критикува обявения от Министерството на здравеопазването план за управление на здравната криза.

Според бранша държавата дава неясни сигнали и вместо да си правим реклама като безопасна туристическа дестинация, защото нивото на заболеваемостта сега е много ниско, ние продължаваме да измисляме нови и нови зони, което настройва туристите с голямо съмнение, поясни Илин Димитров.

Илин Димитров изтъкна, че е непонятно защо за туристи от някои държави не се изисква PCR тест, а за други това е условие.

„Една Чехия с голям брой заболели няма PCR тестове за България, а една Полша, която е в пъти по-добро състояние, има PCR тестове.“, даде за пример той.

Димитров подчерта тревогите на бранша, че няма ясен регламент какво се прави при определен брой болни. Година и половина вече такъв не е изготвен, допълни той.

„Кога ще затваряме, кога няма да затваряме, кога ограничаваме ресторантите, кога не ги ограничаваме.“

Туроператорите в момента рекламират страната ни като зона с по-малко рестрикции в сравнение със страни, където маска се носи дори на улицата, отбеляза още Илин Димитров.

„Това е супер, но достъпността е ключова. Вдигнахме визите с 20 евро – защо? Вместо 60, станаха 80 евро. Това отблъсква туристите. Говоря за турци, за руснаци, за всички държави на изток. Ние трябва да се отворим и на изток. На запад сме отворени.“

 
banner
banner
BudnaVarna.com