Начало » Общност » Проф. Витанов: Есента ще ни представят сметката за Covid, защото не внимаваме през лятото

Проф. Витанов: Есента ще ни представят сметката за Covid, защото не внимаваме през лятото

Сега ще си изкараме едно спокойно лято, а есента ще ни представят сметката, защото не внимаваме. Вирусът ще си се разпространи и ще се вдигне нова вълничка.

Това заяви математикът проф. Николай Витанов пред БНТ по повод разпространение на коронавируса у нас.

Четири фактора пречат на делта варианта да се разпространи напълно – ваксинацията, отпускарският сезон, РЗИ-тата и конкуренцията. Делта вариантът се опитва да се бори, но засега борбата му е неуспешна, подчерта математикът.

По думите на Витанов събирането на много хора на едно място неизбежно води до разпространение на заразата.

Делта вариантът е борбен и до септември месец ще се пребори с конкуренцията на британския вариант – хората ще се приберат, ще стане по-студено и РЗИ-тата няма да могат да го спрат, предупреди математикът.

Проф. Николай Витанов отчете, че това, което ще ни остане в борбата срещу делта варианта е ваксинацията, която не върви. Ние имаме доста проблеми с ваксинацията, изтъкна математикът. Според него други мерки могат да преборят антиваксърското чудовище. Теоретично може да се пребори антиваксърското чудовище, но практически няма да стане. Наесен ние няма да сме на 70% ваксинирани, а на 35%, отчете проф. Витанов. Той предупреди, че ако допуснем разпространението на делта варианта веднага ще се промени ситуацията на страната, която се намира в зелената карта. Трябва да се засили ваксинацията, защото ще преодолее всичко друго, което се опитаме да направим, добави проф. Витанов.

„Опасността е реална, но не засега, а есента ще ни представи сметката за това, че сега не взимаме мерки. Ако пробие процесът на падане ще спре и броят на активните случаи ще тръгнат нагоре“, категоричен бе проф. Витанов.Николай Витанов не приема критиката на Националния център за обществено здраве (НЦОЗА), че кризата с коронавируса се управлявала политически, вместо медицински. При тези условия здравната система се справи прекрасно. Кой не се справи прекрасно от медицинските специалисти – РЗИ-тата ли, лекарите ли, медицинските сестри ли?, запита проф. Витанов.

Източник: БНТ

 
banner
banner
BudnaVarna.com