Начало » Общност » Акция за ограничаване на найлоновите торбички започва по варненските пазари

Акция за ограничаване на найлоновите торбички започва по варненските пазари

Найлоновите торбички са един от най-често срещаните и опасни за околната среда отпадъци. По данни на Министерството на околната среда и водите в България се използват средно по 70 броя найлонови торбички нa чoвeĸ гoдишнo. В тази бройка обаче не влизат торбичките без дръжки, които масово се употребяват в хипермаркетите и по пазарите.

По повод Международният ден без найлонови торбички, който отбелязваме на 3 юли, на няколко пазара във Варна ще се проведе инициативата „Ела с торба! Вземи още една”, организирана от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие. В рамките на акцията, доброволци ще информират гражданите за вредите от еднократните торбички и ще ги призовават да пазаруват с торби за многократна употреба.

Отправна точка на кампанията, която е под мотото „Не мерси, нося си!“ е пазар „Чаталджа“ днес от 18.00 часа. В събота (3 юли)доброволците ще посетят  пазара в квартал „Аспарухово“ от 10.00 часа, след което се отправят към „Младост“ от 11.30 часа  и на пазара във „Владислав Варненчик“ в 13.00 часа. Кампанията ще завърши в неделя (4 юли) от 11.00 часа на Фермерски пазар пред Фестивален и конгресен център.

Клиентите, които пазаруват с многократна торба, ще имат възможност да се снима с нея и да призоват останалите потребители да пазаруват екологично. След това ще получат и награда от организаторите.

Източник: Радио Варна

 
banner
banner
BudnaVarna.com