Слънчев бряг – новият народен курорт на България

Черноморието с всичките си бетонни мастодонти и застроени дюни тази година ще си остане само за нас – българите. Родният турист пак е цар на Слънчака, след като курортът цяло десетилетие бе запазена територия за чужденците.

Днес организирани групи почти липсват, а да чуеш руска, немска или английска реч, е рядкост. Това си има и хубавите страни – по улиците и плажовете на Слънчака няма да се търкалят пияни англичани и курортите няма да се пукат по шевовете.

Места по кръчми и барове ще има в изобилие, а на плажа няма да се прескачаме с „чуждоземци“. За туристическия бранш обаче второ такова „празно лято“ означава финансово неспасяема ситуация.

Слънчев бряг – новият ценови феномен

Заради липсата на чужди туристи курортът Слънчев бряг ще е неузнаваем. Там, по груба статистика, има над 300 000 легла. Голяма част от хотелите въобще няма да отворят, а тези, които решиха да рискуват, пускат наистина тънки цени.

Ако скоро сте ровили в оферти за летен туризъм, сигурно сте забелязали, че най-много има именно от Слънчака. Отстъпките стигат до 40%, като повечето хотели предлагат и ол инклузив, вътрешни басейни и детска анимация, включени в цената. Хотелите толкова са свалили гарда, че за 130 лева на ден може да почива цяло семейство (двама възрастни с две деца) на ол инклузив.

В най-пиковия сезон цената става 170 лева за четирима. След 23 август отново храноденът за семейство пада на 130 лева. Само нощувка със закуска пък може да се пазари и за под 40 лева. В Созопол същата услуга се намира и за 42 лева, а в семейно хотелче в Поморие ще платите 37 лева, като бонус е гледката към морето. В Несебър можете да нощувате и закусвате за 33 лева.

Другите два големи курорта по Северното Черноморие не предлагат чак такава гъвкава ценова политика. И в Албена, и на Златни пясъци разчитат доста на гости от съседна Румъния. Но потребителското правило за лято 2021 е, че колкото по-голяма е хотелската база, толкова повече падат цените. Семейните хотели държат цени, показва преглед на офертите. И една от причините е, че хората още се притесняват от масовки.

Очакване и реалност

Очаквахме по-ниски цени по нашето море. Бяхме си поставили лимит за едноседмична лятна почивка от 1600 лева, разказва перипетиите си по подбор на място Лора Кънева. Е, оказа се, че намерихме това, което търсихме в Обзор, но за 2200 лева, допълва пловдивчанката. Тя е майка на две деца – едното на 4, а другото на 11 години.

Много хотели напоследък обявяват, че децата до определена възраст се настаняват безплатно в стаята на родителите си. При някои ограничението е точно 11 години, а при други хотели – 12 години. Ако детето е голямо, от рецепцията веднага предлагат апартамент, което наистина е по-комфортно, но излиза и по-скъпо.

Границата от 1600 лева семейство Къневи сложили на база миналогодишната си ваканция в Приморско – хотелите са сходни като категория и режимът бил ол инклузив, но тъй като става въпрос за различни места, не могат да направят адекватно сравнение.

Най-дразнещата такса

Най-дразнещата такса за родните летовници безспорно е за паркинга. Повечето лачени хотели таксуват нощувката на автомобил между 10 и 15 лева. Което за едноседмичен престой прави разход между 70 и 105 лева. Големите комплекси имат практика да приютяват колите на клиентите си безплатно, но само до изчерпване на свободните места. После всеки се оправя сам.

Миналото лято, когато за първи път чадърите и шезлонгите на плажа бяха с антикризисни цени, се появиха находчиви предприемачи, които продаваха отделно шалте за шезлонг за още петарка. Този сезон обаче за такива практики все още не се е чуло.

Баби от Германия сменят шумните британци

Англичаните – ключов пазар за летния ни туризъм, си остават у дома. Завчера кабинетът на Великобритания остави страната ни в жълтата зона за пътувания. Това означава, че продължава да важи налагането на карантина при пристигане от България.

В същата категория остават и съседките Гърция и Турция. В зеления списък влязоха Балеарските острови (Ибиза, Менорка, Майорка и Форментера) в Испания, Малта и остров Мадейра в Португалия, обяви BBC. Така че най-вероятно организираните групи ще поемат нататък.

Най-големият туроператор, който води британски туристи у нас – „Balkan holidays UK“, отмени вече цялата си чартърна програма до България за месец юли. Сега се очаква да бъде отменена и за останалите месеци, а резервациите да бъдат прехвърлени за сезон 2022 г.

Другият голям туроператор – TUI UK, също вече обяви, че няма да пусне чартърите си до България до края на юли. След оставането в жълтата зона се очаква да ги отмени за целия сезон. Същото ще стори и още един голям туроператор – JET2Holidays, прогнозират от туристическия бранш.

За сметка на англичаните обаче баби от Германия вече укрепват имунитета си по родното Черноморие. Тази година е дебютна за съвместната програма на германските здравни каси и България.

По линия на Германската национална асоциация на здравноосигурителните каси (GKV-Spitzenverband) страната ни е включена още от 2019 г. в списъка на държавите, които предоставят медицински амбулаторни услуги. Миналата година обаче беше нулева заради COVID-19. Това лято първите германци по тази програма вече летуват на Черноморието.

Включените български бази се финансират директно от касите, които изплащат 90% от средствата за лечение и разходите за лекарски процедури, а с еднократна субсидия се поемат останалите разходи. Специфичната таргет група е насочена именно към летните ни курорти и СПА центровете в страната.

Пътят до морето ще е мъка поне до средата на юли

Ремонтът на 23-те км от магистрала „Тракия“ – между Чирпан и Стара Загора, ще приключи в средата на юли, съобщиха от АПИ. От агенцията уверяват, че ще се постараят да завършат строителните работи ​възможно най-бързо и движението да бъде възстановено за най-активния морски сезон. Алтернативен маршрут на участъка в ремонт на „Тракия“ остава подбалканският път I-6 София – Бургас, който е все по-предпочитан по време на ремонта

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!