Евтини ваканции на Златни пясъци

Битката за клиенти край морето доведе до солидни ценови намаления. Хотели на Златни пясъци масово предлагат до 35% отстъпка за записвания, направени до 30 юни и дори до края на първата седмица на юли. Така нощувка с всичко включено в цената на места пада до 65 лв. в топ сезон и до 49 лв. – ако е само със закуска. Отдихът през август в масовия случай излиза между 80 и 100 лв. на ден, като в долната граница фигурират и оферти за ултра ол инклузив. Анулацията без загуба на пари за клиента е сведена до 3-5 дни преди началната дата на почивката, а в повечето хотели деца до 12 г. се настаняват безплатно с двама възрастни, пише „Труд“.

В момента цените са с 30% по-ниски, но няма отворен хотел, който да е пълен поне наполовина. Причина са както международните ограничения, свързани с пандемията, така и нестабилното време. На плажовете все пак има румънци, поляци, чехи, а през почивните дни прииждат и българи. Хотелиерите чакат оживление от понеделник, когато тръгват чартърите от Германия.

„Макар и малко, те са продадени за почти целия юли. Надеждите са този месец и август да оправят донякъде баланса, но ситуацията е много динамична и не е изключено сезон 2021 да приключи по-зле от миналогодишния“, коментира проф. Стоян Маринов, член на УС на Варненската туристическа камара.

Като тежък проблем той посочи кадровия дефицит. Тази година той ескалира, тъй като в кризата опитни служители с езикови умения смениха попрището или при първа възможност заминаха в чужбина. Затова се наемат неподготвени хора, като най-тежко е осигуряването на т.нар. контактен персонал, посочи проф. Маринов. Това лято освен молдовци, украинци и киргистанци, край Варна ще работят и турци. Повечето са студенти от погранични университети, наети като готвачи. Те идват у нас по програма „Еразъм+“ и освен отпуснатата от нея издръжка, ще получават заплащане от хотелите.  

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!