Начало » Общност » 7 варненски села с негодна за пиене вода

7 варненски села с негодна за пиене вода

Питейната вода в 7 варненски села не отговаря на нормите, показват резултатите от проучвания на Регионалната здравна инспекция, направени в периода от 1 до 15 юни.

Проби са взети от водоснабдителната мрежа на общо 20 населени места в областта.

Във водата в село  с. Староселец е регистриран остатъчен свободен хлор >1 мг/л, при норма 0,3-0,4 мг/л, съобщават от РЗИ-Варна.

Пробите от водата в с. Ягнило показнат съдържание на калций – 154 ± 8 мг/л, при норма – 150 мг/л.

Във водата на село Въглен има нитрати 58 ± 2,7 мг/л, при норма 50 мг/л, алармират от РЗИ-Варна.

В село Климентово водата съдържа нитрати – 64,3, ± 3, при норма 50 мг/л, а в с.Китен – ост. свободен хлор – 0,9, при номра 0,3-0,4 мг/л.

Отклоненията от нормите на водата в село Черноок са нитрати – 53,4 ± 2,5 мг/л, при норма 50 мг/л., а в село Приселци – желязо – 255 микрогр/л, при норма 200 микрогр/л, съобщават още от РЗИ-Варна.

При анализа на острата заразна заболеваемост в периода от 1 до 15 юни не се установяват заболявания, предавани по воден път.

По отношение на установените отклонения по показател „нитрати” РЗИ-Варна препоръчва питейната вода да не се ползва за пиене и приготвяне на храна от следните уязвими групи от населението: бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса. Кметовете на общини следва да уведомят по подходящ начин консуматорите и общопрактикуващите лекари.

Издадено е предписание до управителя на „ВиК-Варна” ООД за предприемане на мерки по компетентност за привеждане в съответствие с изискванията на концентрацията на „желязо” в питейната вода в с. Приселци.

 
banner
banner
BudnaVarna.com