Начало » Общност » Връщаме на Северна Македония педофил задържан във Варна

Връщаме на Северна Македония педофил задържан във Варна

Издирван в родината си македонец ще бъде екстрадиран в родината си, постанови Варненският апелативен съд. 37-годишният Далибор има влязла в сила присъда за сексуални посегателства срещу малолетни деца. Престъпленията са извършени през 2011 г, а през 2019 г. съдът в Охрид го е осъдил на 9 години затвор. 

Далибор е женен за българка и има регистрирана фирма у нас. Той беше задържан във Варна на 28 април след искане за временно задържане и издадена червена бюлетина от Интерпол. 

Защитниците на македонския граждани изтъкнаха, че той е бил осъден задочно, което е основание за отказ за предаването му съгласно Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест. Освен това страната ни не е получила гаранции, че производството срещу него ще бъде възобновено и той ще получи справедлив процес. През последните години 37-годишният македонски гражданин е влизал многократно в родината си, за да набави документи за придобиване на българско гражданство, но срещу него властите не са предприемали действия, казаха адвокатите. 

Апелативният съд не намери основания за отказ от предаване на исканото лице. От документите по делото става ясно, че Далибор е бил задържан под стража в югозападната ни съседка именно в рамките на разглежданото наказателно производство. Бил е уведомен за делото, участвал е лично и чрез служебен защитник, обжалвал е постановената от Основния съд присъда. Правата и интересите му са представлявани от адвокат пред всички инстанции. Затова, въпреки че съдебният акт е бил постановен в негово отсъствие, не може да се приеме, че това е станало задочно и той не е знаел за наказателното преследване. 

 
banner
banner
BudnaVarna.com