Не е ясно какво е правил пилотът на падналия МиГ-29 в последните 13 секунди

Не е ясно какво е правил майор Валентин Терзиев през последните 13 секунди преди падането на самолета МиГ-29 в Черно море. Това заяви министърът на отбраната Георги Панайотов и добави: Майор Терзиев е истински български герой, защото, ако тази ситуация се беше случила в условия на война, той е щял да покоси противника.

Той даде повече подробности пред БНТ след като вчера беше извадена черната кутия на катастрофиралия самолет. Министърът на отбраната уточни, че МиГ-29 са изправни самолети и няма да бъдат приземявани.

„Стрелбата по мишена е между 4000-7000 метра. Най-вероятно бързо падащата мишена е принудила майор Терзиев да се спусне много бързо. За последен път той е бил засечен на 1200 метра“, каза министър Панайотов.

Той подчерта, че няма никаква мистерия около падналия боен самолет.

„Няма никаква мистерия с падналия в Черно море самолет МиГ-29. Министерството на отбраната не е разследващият орган, Прокуратурата трябва да каже имената. Няма да се допусне прикриване на когото и да било, в момента се установяват фактите“, заяви министърът на отбраната и добави, в момента се водят две паралелни разследвания – едното от Прокуратурата, който търси виновните за трагичния инцидент, а второто от Военна полиция, която установява фактите.

Законовият срок за излизане на информацията какво е станало със самолета е 30 дни, но този срок може да се удължи до два месеца по преценка на Прокуратурата.

„Нека се ограничим с фактите, а не да вадим хипотеза след хипотеза, спекулации след спекулации. Нека се ограничим с установяване на фактите, за да разберем какво се е случило и да внесем успокоение в българското общество. Не разполагам със 100% от информацията, защото не участвам в следствието“, каза министърът.

Той заяви, че е посетил авиобаза „Граф Игнатиево“ и е разговарял с целия й състав. Те са поставили въпроси за функционирането на базата и самолетите. „Обещах им да направя всичко възможно, за да разполагат с модерна и сигурна техника, за да пазят българското небе“, заяви Панайотов.

Министърът се е срещнал със семейството на загиналия пилот в Асеновград. В момента на посещението му, там не е била съпругата на майор Терзиев Димитрина Попова, която отправи остри критики за начина, по който действат българските ВВС и подготовката на пилотите.

„Семейството е в траур и скърбят, не съм чул от тях конкретни обвинения“, заяви министърът на отбраната.

Той коментира и самото учение в Шабла, което е пето или шесто поред, прави се на две години.„Не бих го нарекъл рутинно. Когато една държава поддържа армия, тя трябва да бъде обучавана и тренирана. Не може да очакваме тя да изпълнява функциите си без да бъде обучавана. Навсякъде по света се правят военни учения. Това е начинът, за да се поддържа бойната готовност на армията“, каза Панайотов.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!