Адвокати консултират безплатно социално слаби хора от Варна и областта

Жители на Област Варна с ниски доходи ще имат възможност да получат безплатна правна помощ на място в населените места, в които живеят. Консултациите се предоставят от мобилни екипи, включващи адвокат и ромски медиатор. Условието е търсещият правна помощ да има доходи под прага на бедност, което декларира предварително, съобщи в интервю за Радио Варна Виктория Николова – управител на Областния информационен център във Варна.

Правните консултации се извършват по проект на Националното бюро за правна помощ, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г. Целта е да се разгърне системата за юридическа помощ към повече граждани от уязвими групи, като основният фокус е върху жертви на домашно насилие, деца в риск и представители на ромската общност, включително живеещи в отдалечени и изолирани селски райони. Освен в Област Варна, проектът се изпълнява на територията на Стара Загора и Велико Търново. 

За Варненска област са ангажирани 10 адвокати, които ще обикалят всички общини и ще провеждат срещи с желаещи да получат юридически съвет. Със съдействието на кметовете ще се изготвят списъци и график на посещенията. 

До момента на терен са проведени консултации в Игнатиево, Тополи и Ветрино, съобщи Николова. Най-често хората се обръщат към юристите за разрешаване на семейни проблеми – двойки без брак спорят за родителски права или не знаят как да получат издръжка. Търсят се съвети за узаконяване на къщи в ромските махали, както и за неплатени здравни осигуровки и кредити. Идеята е след анализиране на юридическите казуси по места да бъде създаден механизъм за помощ. Изпълнението на проекта ще продължи до февруари 2023 г.. Днес заместник-министърът на правосъдието Иван Демерджиев, председателят на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева и заместник-омбудсманът на Република България Елена Чернева ще посетят пункта за предоставяне на безплатна правна консултация на хора от уязвими социални групи в област Варна, който се намира на улица „Пирот“ № 8А в морската столица. 

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!