Ръст на цените и продажбата на имоти във Варна

През първата половина на 2021 г. се наблюдава значителен ръст на продажбата и цените на имотите във Варна и региона, като нараства интересът към изграждане на еднофамилни къщи.

Около това мнение се обединиха представители на имотния сектор по време на дискусия, организирана от сайт за недвижими имоти, която се проведе в морската столица.

По време на работната среща Мартин Кателиев представи интересен анализ за първото шестмесечие на тази година. По негови данни се наблюдава ръст на сделките с имоти с около 60-70 %, като броят на ипотеките се увеличава с повече от 25 %, а средният кредит за ипотека е между 125 – 130 хил. лв. Наблюдава се засилен интерес от страна на клиентите към луксозни жилища с 2 и 3 спални, както и имоти ново строителство на проект.

В тази връзка главният архитект на Варна Виктор Бузев, обърна внимание на брокерите, че когато предлагат имоти на проект трябва внимателно да проучват дали има издадено разрешително за строеж, за да не се озоват в непредвидена ситуация.

Мартин Кателиев посочи още, че цените на имотите в началото на тази година също отбелязват ръст с между 7 – 9 %. Експертите от имотния бранш очакват през втората половина на 2021г. той да се удвои и да се увеличи до 16-17%. Любопитни са данните за възрастта на купувачите – това са предимно млади хора до 35 години.

Във Варна се търсят къщи и вили, които се намират на разстояние 25-30 км от града, посочиха представителите на имотния сектор.

Експертите посочиха още, че руските граждани не са се изтеглили напълно от пазара на имоти във Варна. Съществува тенденция някои от тях да продават ваканционните си имоти, но интересът към градските имоти за целогодишно живеене продължава да е висок. Освен това са се появили рускоговорящи клиенти от Канада и Израел.

Борис Точевски от Национална асоциация на строителните предприемачи ( НАСП), очерта основните тенденции при новото строителство. Той посочи, че се проектират по-големи жилища, като към тях се добавят нови технологии, сред които автоматично пречистване на въздуха, филтриращи системи за питейна вода, шумоизолация между апартаментите и на пода, слънчеви колектори за осветление на общите части и др. Архитектите обръщат все по-голямо внимание и на изграждането на инфраструктурата около самите сгради. В тази връзка се проектират по-големи затворени комплекси, които разполагат с повече зелени площи.

Гл. арх. Виктор Бузев допълни, че има голям интерес към изграждане на еднофамилни къщи и към момента се реализират два проекта, всеки от които предвижда изграждането на по 70-80 фамилни къщи.

Също така се забелязва по-усилено развитие на южните райони на морската столица, които предлагат възможност за повече зелени площи около жилищата.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!