Как седмокласник от Варна със счупена ръка се яви на външно оценяване?

Седмокласник от Варна, който дни преди Националното външно оценяване, е счупил ръката, с която пише, се яви на изпита по български език и литература.

Борислав Бориславов от варненското училище “Св. Климент Охридски” счупил ръката си на път за вкъщи.

„Скочих и замахнах, предполагам с такава сила, че да я счупя и ударих улична лампа, точно пред „Климент“ ей тука. Не осъзнах, че е счупена. Чак в болницата като направихме снимката – не усещах болка, нищо“, каза ученикът Борислав Борисов.

След инцидента Борислав бил притеснен, защото за седмокласниците законът не предвижда втора дата за явяване на матурите. Ако бъдат пропуснати, момчето ще трябва да кандидатства само с оценките от училище. А това намалява шанса да влезе в избраното от него училище.

„Много учих, нямах време за излизане почти. Смятам, че съм наистина подготвен за матурата. Искам да вляза в 4-та езикова гимназия, с испански език и се надявам тази ръка да не ми провали бала и съответно точките, които ще изкарам“, каза ученикът.

Родителите на Борислав търсят съдействие от Регионалното управление на образованието във Варна. От там обяснили, че момчето ще може да се яви на матурите, но само с учител-консултант.

„В случаите, когато има необходимост, за ученика се организира подкрепяща среда. Тя се състои в самостоятелна зала, учител-консултант и удължено време при провеждането на изпита. В случаите, когато ученикът е с счупена ръка, както в нашия случай, това е лявата ръка на ученика, а той е с леворъчие, организираме устен изпит. Той се организира като се записват отговорите на ученика и след това учителят-консултант пренася отговорите в изпитната бланка“, обясни старши експертът „Приобщаващо образование” в РУО – Варна Стела Калмукова.

По време на матурата ще бъде направен пълен видеозапис на изпиването, което изключва подсказване от страна на учителя-консултант.

„Отговорите на ученика се записват от два синхронно работещи компютъра. Тоест няма как да се допусне грешка. Учителят-консултант на изпита е учител от училището за нарушено зрение, т.е има опит от провеждането на такива изпити“, каза Стела Калмукова.

По подобен начин се провеждат и изпитите за деца със специални потребности. Тази година във Варна те са 24.

„В зависимост от това дали са зрителни или дислексични, се организира отново подкрепяща среда. Тя отново е от самостоятелна зала, учител-консултант и удължено време за провеждане на изпита. В случаите, когато детето е с нарушено зрение, изпитът се провежда на уголемен шрифт, който е Болд 22. А в случаите, когато е за деца с дислексични нарушения, е Болд 16“, каза Калмукова.

Към момента във Варненска област няма ученици, болни от COVID-19 или поставени под карантина. Но ако някое дете се разболее, то няма да бъде допуснато до изпита по математика.

Източник: БНТ

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!