Начало » Общност » Злоупотреби в спортното министерство, възложиха проверки и в тотото

Злоупотреби в спортното министерство, възложиха проверки и в тотото

Възложих експертни проверки не само в спортното министерство, но и в прилежащите му дружества, включително и в Българския спортен тотализатор. Това каза служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов, след провелото се правителствено заседание.

„Има Национална стратегия за младежта 2021-2030 година, която не е приета. В много кратък срок Министерството направи доклад и изготви проект за тази стратегия и в момента е раздадена на всички министерства за одобряване. Относно Националната програма за изпълнение на младежките дейности по чл. 10а от Закона за хазарта. Тя се провежда всяка година от 2017 г. Много организации участват в тези програми за превенция на хазарта и други лоши неща. На пръв поглед прави впечатление, че откакто програмата съществува и около 2 милиона лева са заделяни за тези програми, е много интересно, че за тази година са заделени 5 450 000 лв. при положение, че в момента при хазартния бизнес в България има само един играч, а преди, когато е имало доста други играчи, парите са били по-малко“, коментира той.

Служебният министър обърна внимание на конкурс, който е бил обявен от предшественика му.

„Със заповед на предишния министър е обявен конкурс на 12 януари и той е бил прекратен на 27 януари. Интересно кратък срок за много сериозни теми и много сериозни пари. Интересното тук е, че самият конкурс не е направен по правилата – без външни оценители и без критерии за участие“, разкри Кузманов и продължи: „Другото, което прави впечатление за класираните – участват около 120 организации, от които 35 са класирани. Има организации, които са класирани и има организации, които не са. А тези, които не са класирани са с аргументи, които тези, които са класирани имат същите недостатъци. Пълен субективизъм“, заяви той и добави, че по една от темите в тези конкурси участват 4 фирми, които печелят почти една и съща сума от 670 000 лв. само по първо направление.

По думите му след проверка в регистрите се е установило, че в три от фирмите има свързани лица.

„По мое нареждане, тъй като не знаех, вчера беше изкаран електронен подпис на Министерството на младежта и спорта, което води до съмнения досега, ако някой е участвал, как ще го проверим дали има право да участва и дали не е някаква организация, която няма право да участва“, обясни той.

Кузманов акцентира и на факта, че в периода от 2017 досега основните играчи в тези програми са почти едни, както и тези, които са ги спечелили.

„Някои от тях са заработили по милиони левове в този период от четири години. Има интересни организации, които печелят, например Федерацията по ММА, Спортен клуб „ИПОН“, а това са организации, насочени към младежта, не толкова насочени за спорт. Не са малки сумите, не са за пренебрегване“, добави още той и поясни, че в момента програмите текат, като те ще приключат през септември.

Служебният министър обеща прекратяване на порочните практики и пълна прозрачност при провеждането на конкурси.

„Ще се викат външни оценители така, както е по закон, а не както досега – вътрешна комисия си избира кой, как и защо“, допълни той. 

 
banner
banner
BudnaVarna.com