Български фотограф показва във Варна истории от метрото на Ню Йорк

Потомственият фотограф Делян Вълчев, чиято фамилия е свързана с Варна, показва от 17 юни в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна Варна дебютната си самостоятелна изложба „In Transit“.

Той създава фотографиите за проекта в метрото на Ню Йорк, където лови непресторените лица на случайни пътници, носещи знаците на обикновеното съществуване с привичната умора, леката досада и отдръпването в себе си.

Транзитно преминаващите през обектива на български фотограф нюйоркчани оставят у зрителя усещането за мимолетността на уловения момент и за преходността на всекидневното битие.

„С проекта си „In Transit“ – споделя Делян Вълчев – се  стремя да изследвам отчуждението, което във времето на цифровизацията все повече се настанява в бита на хората, особено трайно в големите градове и мегаполиси. Компютрите промениха и ускориха неимоверно силно днешния бит. Парадоксално, но времето все не стига и не стига. Личните контакти се редуцират в замяна на общуването в социалните мрежи. Забързани, уморени, изнервени – милиони хора пътуват до работа и обратно до дома всеки божи ден. В немалко случаи това пренасяне от точка А до точка Б,отнема повече от час. Пътувайки в метрото обаче, те се отпускат за известно време и в този отрязък  от „безвремие” се саморазкриват. Едни просто се отпускат и дремят, други четат или са се вторачили в телефоните си и общуват със себеподобни в мрежата. И така до заветната точка Б,където излизат навън и се втурват отново в състезание с времето.“

В отзив за проекта на Делян Вълчев уважаваният фотограф Рафаело Казаков, който живее в САЩ от 1990 г., припомня, че „метрото в Ню Йорк е големият градски изравнител ‒ то е по-бързо от лимузина и затова на съседни седалки могат да бъдат видяни брокер от Уолстрийт и нелегален имигрант от Мексико.

Първият печели за няколко месеца колкото втория за цял живот. Но за половин час те са равни ‒ еднакво облагодетелствани и притеснени от нюйоркското метро.“

Изложбата на Делян Вълчев може да се види от 17 юни до 6 юли 2021 г. в ГХГ – Варна на ул. „Любен Каравелов“ 1.

Делян Вълчев

1984 Роден е в град Русе.

2000 Заминава с родителите си Веселин и Пролет Вълчеви в Ню Йорк, където живее и досега.

2009 Завършва Baruch College, Ню Йорк, бакалавър по изкуствата.

2018 Завършва специалност „Графичен дизайн“ в Shillington College, Ню Йорк.

2013‒2021 Фотограф на свободна практика.

2016‒2017 Асистент преподавател в Международен център по фотография, Ню Йорк.

2016‒2017 Асистент фотограф в Ylva Erval Photography, Ню Йорк.

2017‒2020 Създава проекта си In Transit (в движение) ‒ портрети от нюйоркското метро.

2019 Графичен дизайнер в Mars Agency, Ню Йорк.

2019‒2020 Графичен дизайнер в New York State Society оf CPAS, Ню Йорк.

2021 Самостоятелна изложба в ГХГ-Варна с проекта In Transit ‒ портрети от нюйоркското метро.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!