Начало » Общност » Ето резултатите от пробите на Варненското езеро и морето

Ето резултатите от пробите на Варненското езеро и морето

Наситеност на кислород под нормата и превишена стойност на няколко показателя за качеството е установена при анализа на морската вода край Варна. Това обявиха от Басейнова дирекция за Черноморски регион.  Пробите бяха взети в средата на май след сигнал за жълто-кафяво оцветяване на морето. Анализирана е водата при вълнолома от страната на Южния плаж, в района на фара на Морска гара, както и в акваторията на Варненски залив в района на фарватера, в близост до Канал 1.

Във връзка с констатираните превишения, на 8 юни Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите  извърши проверка на Комплексната пречиствателна станция за отпадъчни води, стопанисвана от „ПЧМВ“ АД.  Взети са водни проби от потока пречистени отпадъчни води, непосредствено преди заустването им  в новия канал море –езеро. Резултатите от водните проби предстои да бъдат  оповестени от екоинпекцията.

  360p geselecteerd als afspeelkwaliteit

Готови са и резултатите от изпитване на водната проба, взета от Варненско езеро при ежемесечния мониторинг, възложен от Басейнова дирекция. Водата във Варненското езеро е в нормите, показва анализът на основни физико-химични елементи за качество. Пробите са взети от източната част на езерото и в новия канал към морето.  

 
banner
banner
BudnaVarna.com