Алибегов: Ваксинираните да работят без маска

По-големият стимул да се ваксинират хората ще бъде, ако заповедта е “който е ваксиниран да работи без маска“, но с рекстрикции, дебнене и глоби няма да стане. Това каза Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията и председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес пред Нова телевизия по повод носенето на маски от персонала на заведенията и махането им – в случай, че всички представят документ за направена ваксинация.

“В заповедта се казва, че всички в търгвския обект трябва да са ваксинирани – от 20 човека, 15 са ваксинирани, а 5 отказват – тоест предимство за ваксинираните няма да има (трябва да носят маски). Също така трябва и дефиниция какво е “малко заведение“. Защо в голямото, ако всички са ваксинирани трябва да носят маски?“, пита той.

По думите му 90% от клиентите са на открито през лятото и от бранша ще настояват да не се носят маски през летните месеци.

Вече виждаме стикери за ваксиниран персонал, залепени на ресторанти и хотели. Но ефективно ли е това?

“Ще започне вътрешна кампания за ваксиниране на персонала, което ще направи този доброволен акт леко манипулиран. Рискуваме с този стикер да започне дискриминация за наемане само на ваксинирани, каза Павлин Косев от Варненската асоциация на хотелите и ресторантите.

Ричард Алибегов посочи, че в много обекти има ваксинирани, но става въпрос за 100% ваксинация – от хигиениската до управителя. Възможно ли е това? Мисля, че не, смята той.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!