Случай на марсилска треска регистрираха във Варна

Случай на марсилска треска е регистриран през седмицата във Варна. Това сочат последните данни от РЗИ в морската столица.

Марсилската треска се предава предимно от кърлежи по кучетата. Клиничните случаи показват, че във Варна заболяването протича сравнително леко, ако бъде открито навреме. Прилага се антибиотично лечение.

Атаката на паразитите се обяснява с топлото време, високата влажност и избуяването на тревите в околоблоковите пространства и градинките.  

Много е важно при ухапване от кърлеж паразитът да бъде изваден от медицинско лице. Това може да стане в манипулационната на всяка амбулатория за първична или специализирана медицинска помощ или при семейния доктор. След това е добре кърлежът да се донесе за изследване в РЗИ – Варна.

Лабораторният анализ показва от какъв вид е паразитът, но не дали е преносител на зараза. Ухапаният остава под медицинско наблюдение в продължение на 35 дни. Междувременно се следи какви симптоми ще се появят – кожни прояви, висока температура, отпадналост, главоболие, подуване на лимфните възли.

При навременна диагностика заболяванията, причинявани от кърлежи, се лекуват в почти 100% от случаите. Усложненията идват, ако инфекцията бъде сбъркана с грипоподобно състояние. Те са най-тежки при марсилската треска и могат да завършат със смърт.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!