Как да защитим домовете си от крадци, докато ни няма през лятото?

Без нас домовете ни остават без надзор и така стават примамлива цел за обирджиите. Как да защитим жилищата си, докато ни няма през лятото, коментира инспектор Росен Белишки от отдел „Криминална полиция“.

„Много зависи каква информация имат лицата, които извършват престъплението. Те могат да се насочат към жилища, за които имат данни, че се съхраняват сериозни парични суми. Могат и на случаен принцип да изберат леснодостъпно жилище”, посочи инспекторът и уточни, че и къщи, и апартаменти са обекти на чести кражби.

Той разграничи кражбите през светлата и тъмната част от денонощието. „Когато става въпрос за светлата част от денонощието, крадците използват този период, когато хората са на работа, т.е. между 09.00 и 11:00 ч. Вечерните кражби се извършват обикновен петък или събота, когато хората пътуват някъде“, обясни специалистът.

По думите му кражбите, които се извършват по същото време, в което хората са си у дома, обикновено се случват на места, където крадците имат видимост. „Те наблюдават собствениците – дали са на първия етаж, дали са на втория. Понякога се опитват директно да влязат през прозореца, ако са на първия етаж, на втория етаж е същото“, допълни Белишки и потвърди, че действително има по-голям риск от обири на по-ниските етажи.

Затова и спането на отворени прозорци през лятото Белишки посочи като предпоставка да се случи кражба в дома ни.

„Ако може, нека не казваме кога не сме вкъщи и какво се съхранява в дома ни. Доколкото е възможно, не бива да съобщаваме начините за охрана на жилищата си”, призова Белишки.

Другото важно, по думите му, е физическата сигурност на дома.

Източник: Нова тв

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!