Начало » Общност » Награждават най-изявените кръводарители във Варна

Награждават най-изявените кръводарители във Варна

По случай 14 юни, Световния ден на доброволния кръводарител, Областният съвет на БЧК – Варна и Районният център по трансфузионна хематология ще връчат благодарствени грамоти на изявени за 2020 г. дарители на кръв и реконвалесцентна плазма.

Награждаването ще се състои на 14 юни 2021 г./понедленик/, от 10.30 ч. в двора на Музей по история на медицината.

На 14-и юни се чества Световният ден на доброволния кръводарител. 

На тази дата е роден на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, открил системата на кръвните групи „А-В-0“ в началото на 20 век. За това свое велико откритие, спасило и продължаващо да спасява милиони човешки животи, той е награден с Нобелова награда, а рождената му дата е определена от Световната Здравна Организация като денят, на който всяка година да се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител.

14 юни има за цел да насочи общественото внимание към изключителната значимост на даряването на кръв от доброволни и безвъзмездни кръводарители, които специалистите определят като най-безопасната група дарители. Основна цел, част от Програма 2020, на Световната здравна организация е всички държави да осигуряват нуждите си от кръв и кръвни съставки чрез доброволни неплатени донори, в съответствие и в изпълнение на приетата още през 1975 г. Резолюция 28.72 на Световната здравна асамблея.

 
banner
banner
BudnaVarna.com