Начало » Общност » Окончателно! Европейският парламент одобри въвеждането на Covid сертификата за пътуване

Окончателно! Европейският парламент одобри въвеждането на Covid сертификата за пътуване

Европейският парламент гласува окончателно цифровия ковид сертификат, който ще бъде прилаган от всички държави в ЕС и ще улесни пътуванията през лятото.

Документът ще се прилага от 1 юли за период от една година.

Сертификатът ще бъде издаван безплатно от националните органи и ще бъде наличен в цифров или хартиен формат, съдържащ QR код. Той ще удостоверява, че дадено лице е ваксинирано срещу COVID-19, разполага със скорошен отрицателен резултат от направен тест, или се е възстановило от вируса. Обща рамка на ЕС ще гарантира, че сертификатите са оперативно съвместими и могат да бъдат проверявани в целия Евросъюз. Сертификатът няма да бъде предварително условие за свободно движение и няма да се счита за документ за пътуване.

При наличието на сертификат страните ще могат да налагат допълнителни ограничения за пътуване, но само при извънредни ситуации, в които има заплаха за общественото здраве. Държавите от ЕС се насърчават да осигурят широко достъпно тестване на приемливи цени. По искане на Парламента Комисията обеща да мобилизира 100 млн. евро по линия на Инструмента за спешна подкрепа, така че държавите членки да могат да закупуват тестове за издаване на цифрови сертификати на ЕС за направен тест за COVID.

Всички държави от ЕС трябва да приемат сертификати за ваксинация, издадени в други държави членки за ваксини, разрешени от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Държавите членки ще решат дали да приемат и сертификати за ваксини, разрешени съгласно националните процедури за издаване на разрешения, или за ваксини, включени в списък на Световната здравна организация (СЗО) за употреба при извънредни ситуации.

Всички лични данни трябва да бъдат обработвани в съответствие с Общия регламент относно защитата на данните. Сертификатите ще бъдат проверявани офлайн, а лични данни няма да бъдат съхранявани.

Източник: БНТ

 
banner
banner
BudnaVarna.com