Начало » Политика » Митева: Отказът на Слави Трифонов да се кандидатира за депутат е достойно

Митева: Отказът на Слави Трифонов да се кандидатира за депутат е достойно

Отказът на лидера на „Има такъв народ” от това да се кандидатира за депутат е достойно. Това смята Ива Митева от партията, председател на 45-то Народно събрание.

„Това е достойното поведение. Нагледали сме се на водачи на листи, които след това се отказват. И в парламента влизат едни други лица. Щом е решил, че мястото му не е в парламента. Опитваме се там да влязат истинските експерти. Време е в парламента да влязат истинските експерти”, заяви Митева в ефира на NOVA.

Ако резултатите на тези избори се повторят, Ива Митева смята, че този път от „Има такъв народ” ще се опитат да направят правителство.

Тя коментира и санкциите по закона „Магнитски”, наложени на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков и 64 фирми.

„Това е политически акт и той правно не обвързва страната ни да предприеме действия. Но за да има такива санкции от САЩ, е извършена задълбочена проверка и нещата сигурно са сериозни. По отношение на България е учудващо, че ние не сме приели никакви санкции досега по отношение на тези лица”, коментира Митева. „Знаете докладите на ЕС по отношение на върховенството на закона – 20 години критиките са едни и същи. Смятам, че имаме прекалено много норми. Виждам проблеми в приложението на законите”, заяви още тя. Тя коментира и очакванията за изваждането на „черен списък” с компаниите, свързани с лицата, на които бяха наложени санкции от страна на САЩ. Митева заяви, че не знае дали ще е в правомощията на МС да излезе с такъв списък въз основа само на тези санкции.

„Притесненията ми са дали не сме на ръба на онзи член 4 от Конституцията за правовата ни държава”, заяви Митева. Тя смята, че страната ни има  достатъчно добри закони, проблемът е в прилагането им.

Митева отказа да дава оценка на главния прокурор, но смята, че трябва да се засили отчетността му.

 
banner
banner
BudnaVarna.com