Начало » Събития » Днес започва фестивалът „Варна Лит”

Днес започва фестивалът „Варна Лит”

Четвъртото издание на фестивала „Варна Лит” започва днес. Още с откриването ще бъде връчена почетната награда „Позиция” на писателя и лекар по професия Людмил Станев, като то ще се случи в 18:00 ч. в зала „Пленарна“ на община Варна. Малко след това ще се състои и дискусията „Език/Свят/Език” с водещ журналиста Георги Тошев и с участието на три от най-силните женски пера на родната литература – Виктория Бешлийска, Мария Касимова-Моасе и Здравка Евтимова.

На 2 юни Захари Карабашлиев и Георги Господинов ще проведат разговор на тема „Минало/Бъдеще/Минало” с модератор журналистът Георги Милков, а малко преди това ще се проведе награждаването на участници в ученическия конкурс „Герои сега”.
Третият и четвъртият ден на фестивала ще акцентират върху авторите на детска литература – с творчески работилници, срещата разговор „Деца/Възрастни/Деца“ с авторите Вера Асенова, Катя Антонова, Нуша Роянова и караоке с „Маргаритка” – проектът на Виктория Терзийска, позната като Вики от „Мастило”, и Яна Липованска.

Освен литературната сцена героите на „Варна Лит” 2021 ще завладеят и музикалната сцена, както и големия и малкия екран. Специалните събития ще бъдат представянето на автобиографичната книга на Стефан Вълдобрев „Книга за песните“ с акустичен концерт, а журналистът и писател Георги Тошев ще разкаже историите на Цветана Манева, Татяна Лолова и Георги Парцалев. Фестивалът ще завърши с прожекция на екранизацията на световния бестселър „Човек на име Уве”.

Фестивалът ще продължи до 5 юни и се провежда с подкрепата на фонд „Култура” на Община Варна.

 
banner
banner
BudnaVarna.com