Начало » Топ Новини » Община Варна бе осъдена за авторски права на мегазвездата Рита Ора

Община Варна бе осъдена за авторски права на мегазвездата Рита Ора

Едно от малкото осъдителни решения по болната за всички български творци тема – авторските права, бе разпоредено вчера. Но е по повод чуждестранни изпълнители. Община Варна бе осъдена в местния окръжен съд заради 10 песни на мегазвездата Рита Ора (Rita Ora) и още 5 на групата „Иърс енд Иърс“ (Years&Years). Иконите на поп музиката участваха в концерта на МTV в града през лятото на 2018 г. Искът за общо 15 000 лв. бе на сдружението „Музикаутор“, което партнира със сродни чужди организации.

По същия казус в края на 2019 г. Министерството на културата е глобило варненската управа със 7000 лв. След съдебно обжалване санкцията е намалена на 2000 лв.

От материалите по делото сега е видно, че „Музикаутор“ е предупредило общината, че по силата на договори с 6 чужди организации държи правата за песните у нас. Контратезата на общината е, че зад концерта стои дружеството „РОКЮ Медия България“ на ирландеца Робът Куърк. Фирмата бе официално съорганизатор на събитието, като дейности му бяха възложени с договор.

В хода на пледоариите кметството претендира с обратен иск фирмата да го обезщети, ако наистина не са изпълнени ангажименти по авторските права. „РОКЮ Медия България“ от своя страна не е оспорила твърденията и не е предприела защита по същество. Така съдът в крайна сметка осъжда и общината, и дружеството – тя да има право да си търси парите от него. 

Вещото лице по делото внимателно е проучило творчеството на Рита Ора. И установява, че тя има авторство само при две от песните. При „Иърс енд Иърс“ автори са изпълнителите. Но по-важното е, че творците на всички изпълнени във Варна парчета – на текст или музика, са членове на организациите, с които „Музикаутор“ има договор за представителство у нас.

Искът е изчислен по 500 лв. за всеки от авторите. На „Музикаутор“ освен 15-те хиляди лева трябва да се платят лихвата към тях и около 3300 лв. съдебни разноски. Решението на съда може да се обжалва.

ЛЮБОПИТНО

Концертите на канала MTV във Варна бяха два. И двата пъти топзвездите бяха изпълнителки с албански корени – американката Биби Рекса през 2017 г. (концертът бе част от проявите по „Европейска младежка столица“) и британката Рита Ора следващото лято. 

 
banner
banner
Budnavarna