Начало » Общност » Въвеждат “коронапаспорти” в Кипър

Въвеждат “коронапаспорти” в Кипър

Властите в Република Кипър отменят строгата карантина, но островитяните ще се нуждаят от т.нар. COVID-паспорт – пропуск, който показва, че притежателят му не разпространява коронавируса – за да влиза на практика във всяко публично пространство, съобщава електронното издание на македонския вестник „Слободен печат“.

Решението беше взето от правителството на Република Кипър миналата сряда. COVID-паспорт може да бъде потвърждение на отрицателен PCR тест за коронавирус, направен през последните 72 часа, или документ, доказващ, че човек е получил поне една доза от ваксината. Този пропуск ще е необходим за всички, които ще посещават търговски центрове, театри и кина, както и фитнес зали, които работят от днес.

COVID-паспорт също ще е необходим за посещение на църква или на церемонии като сватби, кръщенета или погребения. До 16 май максимум 10 души ще могат да участват в подобни церемонии. От 17 май границата ще бъде увеличена на до 200 души, но с условието тези събития да се провеждат само на открито.

Ще има тристепенна система за облекчаване на ограниченията за църкви, театри и кина. От 10 май няма да бъде позволено присъствието на повече от 50 души, от 17 май – до 30 процента от капацитета им, а от 1 юни – до 50 процента. От 10 юни големите магазини ще трябва да осигурят минимална площ от 10 квадратни метра за всеки клиент. От същия ден на острова учебните занятия ще продължат с физическо присъствие и учениците ще бъдат тествани всяка седмица с бързи антигенни тестове.

 
banner
banner
BudnaVarna.com