Търсят изгубен град под водите на Черно море

Екип на „Нешънъл Джиографик“ направи филм за изчезнала цивилизация в Черно море. В него участваха членове на фондация „Черноморски изследователски фонд“.

Организацията вече десетилетие търси доказателства, че широко разпространените легенди за Библейския потоп и за Атлантида са се зародили след реални катастрофални събития, станали в Черно море, съобщава bTV.

„Има вероятност под водите на морето да има изгубен град“, каза д-р Константин Щерев, председател на фондацията.

Той обясни, че преди около 5700 години на бреговете на Черно море е имало цивилизация, която е била по-уседнала и  след потоп са се зародили доста от легендите, свързани с Атлантида и Библейския потоп.

По думите му тази цивилизация е била доста по-развита от другите тогава, понеже се е занимавала с обработка на метали, имала е и много артефакти на културата, религията.

Преди този потоп е имало и друг, който обаче не останал в спомените на тогавашната цивилизация:

„Имаме основания да смятаме, че е имало потоп преди 10-12 хиляди години, който не останал в паметта на тогавашната цивилизация. След ледниковия период огромно количество сладка вода от топящите се ледници нахлува в Черно море по реките Днепър, Днестър и Дунава и през Каспийско море и нивото на морето от минус 120 метра се покачва горе-долу до настоящето нови.

Това е било уникално геокатастрофално събитие, защото огромни площи са били залети“, обясни д-р Константин Щерев, председател на фондацията.

Той коментира и снимките с Албърт Лин, като ги нарече трудни, защото са били в пика на пандемията, но се надява да се е получил хубав филм.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

four + ten =