Начало » Политика » БСП прие и върна мандата, очакват ни нови избори

БСП прие и върна мандата, очакват ни нови избори

Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на „БСП за България“. Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че желанието им е било да има правителство, което да реши няколко важни неща за хората – да приеме социални и икономически мерки, да подготви плана за възстановяване и устойчивост и да започне истинска ревизия за разграждане на модела „Борисов“. С тази цел са подали ръка на втората по големина партия, която не е била приета. Няма обективна възможност да съставим кабинет, заяви Корнелия Нинова, която върна връчения ѝ мандат.

Президентът Радев заяви, че в тази ситуация е явно, че отиваме към разпускане на парламента. Ако и след тези избори стигнем до същата патова ситуация, България може да изпадне в конституционна криза. Той призова партиите да осмислят своите приоритети и да потърсят единодействие за възстановяване на върховенството на закона, борбата с фалитите и бедността.

Трябва да се действа отговорно, новосформираната ЦИК трябва да влезе в своята роля с разпускане на НС и указа за насрочване на предсрочните избори, заяви Радев.

Очертава се изборите да са на 11 юли, заяви президентът Радев.

Първите два мандата бяха върнати от коалиция ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“, без техните кабинети да бъдат дори гласувани в парламента.

На 1 май Националният съвет на БСП обаче взе решение да върне мандата още при връчването му.

С това процедурата по Конституция за съставяне на правителство ще бъде изчерпана. По закон следва президентът да разпусне Народното събрание и да създаде служебен кабинет, който да подготви предсрочни парламентарни избори.

Източник: БНТ

 
banner
banner
BudnaVarna.com