Начало » Общност » Изграждат нови яхтени зони за над 11 млн. лв. във Варна и Бургас

Изграждат нови яхтени зони за над 11 млн. лв. във Варна и Бургас

Яхтени пристанища и сервизна зона за 11 100 000 лв. без ДДС ще бъдат изградени във Варна и Бургас.

Това става ясно от обществена поръчка с възложител Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, публикувана на 19 април. 

Срокът за изпълнението на поръчката с предмет “Изпълнение на инженеринг (Проектиране и изграждане) на яхтени зони в градовете Варна и Бургас и сервизна зона в град Варна, с две обособени позиции“ е общо 9 месеца. 2 месеца за проектиране и 7 месеца за изграждане.

Офертите ще се приемат до 18 май.

Новата яхтена зона ще се намира в пристанищен терминал Варна-изток.

Яхтените зони ще се изграждат от система от понтони, свързани със съществуващата кейова конструкция и фиксирани с котви и вериги. Предвижда се и изграждане на необходимата брегова и плаваща инженерна инфраструктура, необходими функционирането на зоните. 

Планира се новите пристанища да осигурят безопасното швартоване и домуване на до 150 броя различни топове яхти. 

Половината от местата са предвидени за плавателни съдове с дължина 3 – 9 метра – 75 места. Най-малко места са отредени за лодки/яхти с дължина между 20 и 25 метра – 12.

Сервизната зона за ремонт и домуване на яхти ще бъде изградена в имот в Южната промишлена зона. В сервизната зона се предвижда обслужването предимно на нисък и среден клас яхти. По-големите яхти и лодки ще се обслужват в корабостроителници и на други места.

„Градовете Варна и Бургас са най-големите български черноморски транспортни центрове и са възлова точка благодарение на уникалното си геостратегическо местоположение. Географското разположение и съществуващата инфраструктура дават отлични предпоставки за развитието на яхтинга, морските спортове и атракцитие, пътнически терминали за големи пътнически и круизни кораби“, обясняват от ДППИ.

И допълват:

„Яхтингът е един от традиционните начини за възпитание на подрастващите в дисциплина, увереност и здравословен начин на живот.

Също така се забелязва тенденция и засилващ се интерес към индивидуален морски туризъм с малки водни съдове, движещи се по индивидуални маршрути и програми.“

„Нови яхтени зони във Варна и Бургас ще улеснят собствениците на яхти, брокерите на яхти, компаниите за отдаване под наем на плавателни съдове и международните и национални посетители, управляващи яхти“, мотивират се още от ДППИ.

Източник: moreto.net

 
banner
banner
BudnaVarna.com