Начало » Общност » Гърция пуска през „Маказа“, но имаn условия

Гърция пуска през „Маказа“, но имаn условия

Граничният пункт „Маказа“ е отворен пробно за преминаване на леки автомобили към Гърция.

Въпреки очакванията за поток от леки автомобили, тази сутрин на „Маказа“ няма трафик към Гърция.

Няма и движение на коли по пътя за границата, освен на малки микробуси, които превозват стоки. Всъщност, имаше един автомобил с румънска регистрация, който се опита да премине в Гърция, но беше върнат от граничните власти заради липсата на QR код.

От днес, освен този QR код пътуващите трябва да представят отрицателен PCR тест или сертификат на английски език за поставена и втора доза ваксина не по-рано от 14 дни преди датата на пътуване.

На „Маказа“ от гръцка страна работят мобилни здравни екипи, които вземат бързи тестове за Covid-19 от всеки преминаващ.

Отварянето на границата е пробно, това е тестване на готовността на гръцките власти преди очакваното на 14 май цялостно отваряне на страната за летния туристически сезон, а за жителите на близкото до границата Кирково това е особено важно да се възобновят пътуванията между двете страни, защото на тях разчита местният бизнес.

„Маказа“ ще остане отворен в този режим една седмица.

От днес отпадна задължителната седемдневна карантина за влизащите в Гърция, пътуващите трябва да спазват действащите мерки срещу коронавируса.

Влизането в страната става със сертификат за имунизация или PCR тест.

От 7 до 23 часа на пункта ще се извършват бързи тестове на всички преминаващи лица през ГКПП „Маказа-Нимфея“ на влизане в Гърция.

Тези изисквания ще важат до 26.04.2021 г.

От 23.00 до 7.00 часа в двете посоки няма да се пропускат пътници през пункта. В този интервал ще могат да преминават само водачи на товарни автомобили до 3,5 тона, извършващи международен превоз на стоки.

Източник: БНР

 
banner
banner
BudnaVarna.com