Начало » Политика » Христо Иванов: С 27 депутати не може да заявим претенция за третия мандат

Христо Иванов: С 27 депутати не може да заявим претенция за третия мандат

„На „Демократична България“ избирателите отредиха пето място в паралмента. Това място е подобрение, ние сме политическа сила във възход, но не считаме, че това място ни отрежда сред онези субекти, които да имат първостепенна роля в претендирането за мандат, който вие да им връчите. Ние смятаме, че на този етап здравата основа, върху която трябва да фокусираме усилията за отговорен опит за управление, е мандатът на втората политическа формация“. Това заяви съпредседателят на обединението Христо Иванов по време на консултациите при президента за съставяне на ново правителство.

От своя страна държавният глава Румен Радев посочи важната роля на формацията.

Мястото на вашата коалиция е важно, защото в нейно лице десният избирател отново намери своето представителство в парламента. Отреди ви важна роля в 45-ото Народно събрание, но и не по-малка роля в общия политически ред в страната”. 

Той отбеляза, че „Демократична България“ е единствената партия, внесла промени в Конституцията.

„Не смятаме, че с 27 депутата ние можем да заявим такава претенция за връчване на трети мандат. Ако втората политическа формация не е успяла да съзадде управление на промяната ,трудно е да си представим, че петата формация ще може да го направи. Но нека извървим хода до третия мандат и тогава ще сме готови да огледаме ситуацията във всичките й аспекти“, добави Той.

„Ако бъде потърсена от „Има такъв народ“ нашата подкрепа, ние ще бъдем готови да влезем в изключително отговорни разговори на база на тяхната визия какво би било това управление. Ние ще спазваме ангажиментите, с които сме се явили на тези избори. Така ние ще оценяваме дали възможните формати могат да решат проблемите“, каза още Иванов.

Лидерът на „Демократична България“ обаче не изключи варианта за нови избори.

„Ние от самото начало сме казали, че ще бъдем участници в усилията за излъчване на правителство, но също така си даваме сметка, че ако се стигне до нови избори, това може да се окаже естествен ход на демократичното съживяване“, каза той.

може да попаднем в ситуацията да бъде избрано правителство с голямо мнозинство, но да няма голямо мнозинство за визията какво трябва да свърши този парламент. 

Ние от самото начало сме казали да бъдем участници в усилията за излъчване на правителство, но също така си даваме сметка, че ако се стигне до нови избори, това може да се окаже естествен ход на демократичното съживяване. 

 
banner
banner
BudnaVarna.com