Начало » Политика » Христо Иванов срещу идеята за повече правомощия на президента

Христо Иванов срещу идеята за повече правомощия на президента

Със сигурност ние не подкрепяме увеличаване на правомощията на президента, особено в предизборен период. Не подкрепяме изземване на инициативата на парламента. Ако става дума за това кой ще подписва указа, това не е проблем, но в рамките на дебата ще защитаваме централната роля на Народното събрание. Това заяви пред БНР Христо Иванов, председател на ПГ на „Демократична България“ (ДБ). Коменатър му беше във връзка с внесено от „Има такъв народ“ (ИТН) предложение в Изборния кодекс, според които президентът да назначава членовете на ЦИК.

Въпреки това различие Христо Иванов смята, че около ИТН трябва да бъде фокусиран опитът този парламент да излъчи „управление на промяната“.

„Не можем да говорим за безусловна подкрепа. Нашето условие е наистина това да бъде правителство на промяната, което да има капацитета и персоналния състав, който да реализира тази промяна“, каза той пред БНР.

„Ще подходим конструктивно и добронамерено. Надяваме се да не ни се налага да излъчваме министри в това правителство. Но да не избързваме, да видим, ако изобщо ни бъде поискана такава подкрепа“, добави още Иванов. 

Според него може да се окаже, че в този парламент ще е трудно да се излъчи жизнеспособно управление:

Той беше категоричен, че ДБ няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ или на БСП и ДПС.

 
banner
banner
Budnavarna