Начало » Общност » Погром след заграбването на 19 дка от Ботаническата градина във Варна

Погром след заграбването на 19 дка от Ботаническата градина във Варна

Разрушени оранжерии, унищожени растения, семена и торове – това е резултатът след заграбването на 19 декара от Ботаническата градина във Варна, която е собственост на Софийския университет.

В края на февруари Варненският окръжен съд отмени въвода във владение и върна терена на университета. Щетите обаче са големи.

Години наред Софийският университет води съдебни битки, за да спаси спорния терен от Ботаническата градина във Варна. През януари частни лица, обявили се за собственици на парцела, правят пореден опит да го заграбят. Те разрушават оранжериите и унищожават ценните растителни видове, които са там.

„Това е като след преминаване на разбойници! Липсва целият инвентар, който беше тук наличен, включително 30 хиляди луковици на лалета, растения от редки и защитени видове, включително такива получени от БАН“, каза заместник-директорът на Университетските ботанически градини Огнян Илиев.

„Тук са произведени десетки хиляди растения. Много от тях – редки, застрашени, които са описани в Червената книга на България и общо взето това е посегателство върху труда не само на специалистите, но и на работници“, каза главният специалист в Екопарка Александър Тодоров.

За възстановяването на оранжериите са необходими много средства и труд.

„Ботаническа градина – Варна беше принудена да инвестира в закупуването на нови луковици за представяне на пролетната експозиция. Бяха направени разходи за изграждане на нова оранжерия за лятното цветно партерно зацветяване“, каза заместник-директорът на Университетските ботанически градини Огнян Илиев.

За нанесените щети Софийският университет е уведомил прокуратурата.

„Така че се чака произнасяне по следствено дело, което в момента е в Окръжна следствена служба във Варна и СУ ще предяви своите претенции към тези разбойници“, каза заместник-директорът на Университетските ботанически градини Огнян Илиев.

От Ботаническата градина във Варна се надяват това да е последният опит за заграбване на апетитния терен.

Източник: БНТ

 
banner
banner
BudnaVarna.com