Начало » Спорт » Варненец с два сребърни медала от европейското по щанги в Москва

Варненец с два сребърни медала от европейското по щанги в Москва

С два сребърни медала 19-годишният варненец Христо Христов сложи точка на впечатляващото българско представяне на европейското първенство по вдигане на тежести за мъже и жени в Москва, съобщават от Българската федерация по вдигане на тежести.

В олимпийската кат. до 109 кг варненецът събра двубой 406 кг, което му бе достатъчно за среброто в крайното класиране, след като преди това си бе осигурил второто място в изхвърлянето.

Още преди паузата двама от фаворитите с най-високи заявки бяха на косъм да запишат нула. Арменецът Симон Мартиросян и украинецът Дмитро Чумак едвам се измъкнаха с трудни последни опити. Христо Христов премина без проблеми през 181 кг и 186 кг и въпреки неуспеха си на 190 кг спечели среброто в движението.

В изтласкването българинът първо вдигна 214 кг, след това поиска 6 кг повече и не сполучи, но в последния си опит ги закова над главата за среброто и в крайното класиране. Само с един кг повече шампион стана Дмитро Чумак, с което Украйна ни задмина в класирането по медали. Бронзът в категорията бе за руснака Тимур Наниев с 401 кг, а изхвърлилият се в заявките Мартиросян тотално се провали с нула на 227 кг в изтласкването.

Христо Христов е състезател на Клуб „Титан“ – Варна с треньор Живко Николов. Европейски шампион до 20 г. от Букурещ 2019, същата година спечели бронз в изхвърлянето на световното във Фиджи. През 2018 г. стана олимпийски вицешампион за младежи в Буенос Айрес и се върна със злато от европейското за юноши до 17 г. в Милано. Година по-рано спечели евротитла на до 17 г. в Прищина, а миналата пролет грабна златото на преодолимпийския турнир за световната купа в Малта.

Дебютантът за България и за европейските първенства Дейвид Фишеров също спечели сребро, но в изтласкването на кат. 102 кг. 21-годишният щангист се нареди четвърти в двубоя с 378 кг, другият наш представител Васил Маринов остана шести с 375 кг.

С категорията на Христо Христов завърши нашето участие на първенството в Москва. Българите се връщат с три златни, три сребърни и един бронзов медала в двубоите, след титлите на Надежда Мей-Нгуен, Ангел Русев и Стилян Гроздев, вторите места на Ивана Петрова, Карлос Насар и Христо Христов и бронзът на Валентин Генчев.

В общото подреждане по всички отличия в движенията нашите са с 8 златни, 8 сребърни и 3 бронзов медала. На косъм от отличията в двубоя останаха Божидар Андреев, Юндер Бейтула, Дейвид Фишеров и Васил Маринов. Всеки ден с наше участие печелихме медали.

Това е най-доброто класиране на страната ни на европейски първенства от 17 година насам. За последно повече от двама шампиони имахме през 2004 г. в Киев.

С отличното представяне в руската столица България почти си осигури максимума от две квоти при мъжете за олимпиадата в Токио това лято. След младежкото световно през май в Ташкент ще бъдат оповестени окончателните участници, които се определят според ранглистите.

С шансове от нашите са Божидар Андреев, Стилян Гроздев и Христо Христов, които единствени са в Топ 10 и имат участия на големи първенства и турнири в задължителните три периода през последните години. Виза за Токио получават първите 8 в ранглистите, плюс най-добрите от континенталните шампионати, съобразени с максималните квоти на всяка една държава.

Щангистите ни бяха поздравени и от спортния министър Красен Кралев. 
banner
banner
BudnaVarna.com