Начало » Общност » Варненка създаде дрехи с мотив от найлонова торбичка (снимки)

Варненка създаде дрехи с мотив от найлонова торбичка (снимки)

Шах мотивът на популярната у нас найлонова торбичка се появи върху бутикови рокли, корсети, ризи и дори мъжки боксерки. Автор на уникалната колекция е 26-годишната Славена Петкова. 

Колекцията включва седем дамски облекла и три унисекс, ръчно изработени от рециклирани материали, синтетичен текстил и памук. Мотивът от торбичката е нанесен чрез щампа. 

Проектът „Шах серия 25 плюс“ е кръстен на популярната чанта от полиетилен. Творбите си варненката създава след дълго наблюдаване и снимане на случайни хора по улиците, носещи найлонката с шахматни мотиви. В продължение на около 2 години прави над 1400 снимки, които документира във фотокнига. 

Славена Петкова е родена във Варна. Живяла е 13 години в Гърция, след това известно време в Австрия и Нидерландия, като завършва Кралската академия по изкуствата в Хага. 

“Шах серия 25 плюс” символизира безсилието на обикновения гражданин пред монополизирането му от логиката на корпоративните предприятия, сподели пред Дарик талантливата дизайнерка. Проектът й е осъществен с подкрепата на Национален фонд “Култура”.

В момента младата варненка работи по още няколко проекта. Един от тях за създаване на облекла чрез преправяне на употребявани дрехи. Мотивира се с това, че по света има произведени  достатъчно дрехи, които да облекат следващите три поколения. 

 
banner
banner
Budnavarna